Ένα βυζαντινό μοναστήρι 1.400 ετών, με σπάνια ψηφιδωτά και επιγραφές, ανακαλύφθηκε στην έρημο Νεγκέβ, βόρεια της Μπερσεβά, αποκαλύπτοντας σημαντικά στοιχεία για τη μοναστική ζωή του 6ου αιώνα.
Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το μοναστήρι, το οποίο διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση, σταμάτησε να λειτουργεί λόγω της επιδείνωσης της ασφάλειας στην περιοχή κατά την έναρξη της ισλαμικής περιόδου
Το μοναστήρι, το οποίο διατηρείται σε εκπληκτική κατάσταση, περιλαμβάνει έναν παρεκκλήσι, μία τραπεζαρία, κουζίνα, βοηθητικούς χώρους, καθώς και ένα πατητήρι για τη δημιουργία κρασιού. Ξεχωρίζει η εντυπωσιακή ψηφιδωτή διακόσμηση του παρεκκλησίου, όπου στο κέντρο του βρίσκεται ο σταυρός της Μάλτας, καθώς και μια τρίστιχη ελληνική επιγραφή που αναφέρει το όνομα του μοναστηριού και τέσσερις μοναχούς που ζούσαν εκεί.
Ο επικεφαλής αρχαιολόγος της ομάδας, Nir-Shimshon Paran, ανέφερε πως οι απλοί ψηφιδωτοί διάκοσμοι ενδέχεται να ήταν έργο των ίδιων των μοναχών.
Η ανασκαφή αποκάλυψε επίσης δύο τάφους δίπλα στον παρεκκλήσιο, κάτι που υποδεικνύει ότι η περιοχή χρησιμοποιούνταν για ταφικούς σκοπούς, ενώ μία χαραγμένη επιγραφή με σταυρό επιβεβαιώνει την ιερότητα του χώρου. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν περιλαμβάνουν κεραμικά, γυάλινα αντικείμενα, μαγειρικά σκεύη και μεταλλικά εργαλεία, τα οποία αποκαλύπτουν τη λειτουργική χρήση του χώρου από τους μοναχούς.
Η κουζίνα του μοναστηριού φανερώνει την καθημερινότητα των μοναχών. Ένα στρώμα στάχτης και τραπέζια εργασίας δείχνουν πως εδώ μαγειρεύονταν τα γεύματα, ενώ το ανατολικό τμήμα του μοναστηριού περιλάμβανε ένα πατητήρι και δεξαμενή κρασιού. Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι η λειτουργία του μοναστηριού σταμάτησε γύρω από την εποχή της ισλαμικής κατάκτησης, όταν η ασφάλεια στην περιοχή χειροτέρευσε, προκαλώντας την εγκατάλειψη του μοναστηριού.
Εκτός από το μοναστήρι, εντοπίστηκε και μια μικρή αγροικία κοντά στο συγκρότημα, η οποία περιλάμβανε παρατηρητήριο και παράθυρο, πιθανώς για την παρακολούθηση της γύρω περιοχής. Χαρακτηριστικά νομίσματα και κεραμικά που βρέθηκαν εκεί, χρονολογούνται στις αρχές του 6ου αιώνα, υποδεικνύοντας ότι η αγροικία λειτούργησε για μία περιορισμένη χρονική περίοδο.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.