Οκτώβριος 1972. Παρασκευή και 13. Η Ουρουγουανή ομάδα ράγκμπι απογειώνεται από την Μεντόζα με προορισμό το Σαντιάγο της Χιλής. Το αεροσκάφος για να φτάσει έπρεπε να διασχίσει την οροσειρά των Άνδεων.
Ο πιλότος κατευθύνθηκε νότια και ενημέρωσε πως θα διασχίσει ένα πέρασμα για να βρεθεί στην άλλη πλευρά των Άνδεων. Εκεί έκανε το λάθος.
Το πέρασμα ήθελε 10 λεπτά το λιγότερο για να το διασχίσεις, ενώ ο πιλότος ενημέρωσε πως το πέρασε μέσα σε 3 λεπτά. Κι ενώ πίστευε ότι είχε βρεθεί στην άλλη πλευρά, βρισκόταν ακόμα ανάμεσα στα βουνά. Ανάμεσα στα σύννεφα, ο πιλότος δεν μπορούσε να δει τις κορυφές. Αν και πίστευε πως μόλις τις είχε αφήσει πίσω του.
Προσπάθησε να αποφύγει μια κορυφή, αλλά το κάτω μέρος του αεροσκάφους προσέκρουσε σε αυτή. Από τους 45 επιβαίνοντες, πέθαναν αμέσως οι 11 και ο πιλότος. Οι 33 «επιζήσαντες», έδωσαν ένα τρομερό αγώνα επιβίωσης τις επόμενες 72 ημέρες.
Από την πρώτη κιόλας νύχτα, πέθαναν άλλοι πέντε επιβάτες. Βρίσκονταν σε μια πολύ ψηλή κορυφή των Άνδεων της Αργεντινής, με την θερμοκρασία να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με το χιονισμένο λευκό τοπίο να είναι το μόνο που μπορούσαν αν αντικρύσουν.
Το τρανζίστορ του αεροσκάφους δούλευε. Ύστερα από 11 ημέρες άκουσαν πως οι προσπάθειες για τον εντοπισμό τους σταματούν. Ένας από τους επιβάτες δεν πτοήθηκε. «Πρέπει να φύγουμε μόνοι μας από εδώ», είπε στους υπόλοιπους. Πολλοί από αυτούς τα κατάφεραν αλλά για να το κάνουν, κατέφυγαν σε τρόπους επιβίωσης που ξένισαν αργότερα πολλούς.
Όταν το αεροπλάνο έπεσε είχαν μαζί τους λίγες σοκολάτες και λίγο κρασί. Αυτά σώθηκαν γρήγορα. Άρχισαν να τρώνε τις δερμάτινες ζώνες των καθισμάτων. Έψαχναν για τροφή τριγύρω αλλά ήταν πολύ δύσκολο να την βρουν μέσα στο χιόνι.
Η μόνη λύση για επιβίωση ήταν να φάνε τους νεκρούς. Στις 29 Οκτωβρίου, μια χιονοστιβάδα θα σκοτώσει ακόμα 8. Στις 12 Δεκεμβρίου μια «τριμελής ομάδα» επιλέχθηκε για να πάει να εξερευνήσει τριγύρω. Τη δεύτερη μέρα γύρισαν πίσω, εξαντλημένοι από το κρύο. Οι μπαταρίες του αεροσκάφους που ανακάλυψαν δεν τους βοήθησαν να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο. Ξεκίνησαν την δύσκολη κατάβαση. Και ύστερα από 9 ημέρες κατάφεραν να βρουν βοήθεια.
Οι επιζώντες ήταν τελικά 16. Το νέο για τον κανιβαλισμό έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα σε λίγες ώρες. Η Καθολική Εκκλησία τους δικαιολόγησε. Οι συγγενείς τους και οι φίλοι το ίδιο. Αναγνώρισαν όλοι την προσπάθεια επιβίωσης. Το 1993, η ιστορία μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τίτλο «Οι επιζήσαντες».
To trailer της ταινίας του 1993, «Alive»