Ο μεγαλύτερος στρατιωτικός και εμπορικός δρόμος της αρχαιότητας ήταν η Εγνατία Οδός. Ξεκινούσε από τη Ρώμη, περνούσε από την Αλβανία, τη Μακεδονία και κατέληγε στην Ασία.

Κατασκευάστηκε από τους Ρωμαίους μεταξύ 146 και 120 π.Χ. για τη μεταφορά προμηθειών στα πιο απόμακρα μέρη της αυτοκρατορίας. Επίσης, χρησίμευε στη μετακίνηση των στρατευμάτων και την ίδρυση νέων πόλεων. Μέχρι τότε, η επικοινωνία στις αχανείς εκτάσεις την αυτοκρατορίας ήταν δύσκολη.

Οι Ρωμαίοι κατασκεύασαν οδικά δίκτυα προκειμένου να μεγαλώσει η δύναμη της αυτοκρατορίας. Οι αρχαίοι ρωμαϊκοί δρόμοι αποτέλεσαν τη βάση για τους σύγχρονους αυτοκινητόδρομους της Ευρώπης.

Η Εγνατία οδός κατασκευάστηκε υπό την επίβλεψη του Εγνάτιου, κυβερνήτη της Μακεδονίας, από τον οποίο πήρε το όνομά της.

Διέσχιζε τη Βαλκανική χερσόνησο και συνέδεε τη Δύση με την Ανατολή. Σκοπός των Ρωμαίων ήταν να συνδέσουν την Αδριατική με τον Ελλήσποντο και να διαδώσουν τον ρωμαϊκό πολιτισμό στις ανατολικές επαρχίες της αυτοκρατορίας.

Επί 2.000 χρόνια η Εγνατία ήταν ο μοναδικός καλός δρόμος της περιοχής και βοήθησε στις στρατιωτικές και εμπορικές μετακινήσεις αρχικά των Ρωμαίων και αργότερα των Βυζαντινών και των Οθωμανών.

Αποτελούσε θαυμαστό παράδειγμα χάραξης ορεινής διαδρομής.

Κατά μήκος, υπήρχαν σταθμοί ανεφοδιασμού, πανδοχεία, στρατόπεδα, φυλάκια, σταθμοί ελέγχου, φρουρές και φρούρια σε ποτάμια, σε υψώματα, σε στενά και σε ορεινά περάσματα.

Από την Εγνατία οδό ταξίδεψε ο Απόστολος Παύλος από τους Φιλίππους στη Θεσσαλονίκη και τα στρατεύματα του Ιούλιου Καίσαρα και του Πομπήιου κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Επίσης, στην Εγνατία οδό καταδίωξαν οι Μάρκος Αντώνιος και ο Οκταβιανός τον Κάσσιο και τον Βρούτο για να εκδικηθούν τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα με τη μάχη των Φιλίππων, που πραγματοποιήθηκε στους Φιλίππους της Καβάλας.

Από αυτό τον δρόμο, οι Βυζαντινοί ταξίδεψαν στη Δύση και οι Οθωμανοί επιχείρησαν να καταλάβουν την Ευρώπη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σήμερα, μερικά κομμάτια του αρχαίου δρόμου παραμένουν σε καλή κατάσταση παρά το πέρασμα του χρόνου.