ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης «απειλεί με εκλογές» τους φιλοσαμαρικούς. Πρώτη φορά κάποιος «απειλεί» με... άλμα στο κενό!
prodeals

Aρχαιολόγοι έλυσαν το μυστήριο του παράξενου σκελετού – Συναρμολογήθηκε από οστά 5 ανθρώπων με 2.500 έτη διαφορά

Τα οστά αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν από τον δεύτερο ή τρίτο αιώνα μ.Χ., παρόλο που η διάταξη του σώματος σε εμβρυακή θέση ήταν άτυπη για τη ρωμαϊκή περίοδο

Aρχαιολόγοι έλυσαν το μυστήριο του παράξενου σκελετού – Συναρμολογήθηκε από οστά 5 ανθρώπων με 2.500 έτη διαφορά

Αρχαιολόγοι έδωσαν απάντηση σε ένα μυστήριο που αφορούσε σε έναν σκελετό, που ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1970 σε ένα ρωμαϊκό νεκροταφείο, στην περιοχή του Βελγίου τοποθετημένος σε εμβρυακή θέση.

Τα οστά που τον αποτελούσαν αποδείχθηκε, ότι δεν ήταν ενός ανθρώπου, αλλά 5, οι οποίοι είχαν χρονική απόσταση μεταξύ τους 2.500 χρόνια.

Τα οστά αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν από τον δεύτερο ή τρίτο αιώνα μ.Χ., παρόλο που η διάταξη του σώματος σε εμβρυακή θέση ήταν άτυπη για τη ρωμαϊκή περίοδο.

Μια ρωμαϊκή οστέινη καρφίτσα κοντά στο κρανίο οδήγησε τους αρχαιολόγους να ερμηνεύσουν τα λείψανα ότι ανήκαν σε μια γυναίκα που έζησε μεταξύ 69 και 210 μ.Χ. κατά τη γαλλορωμαϊκή εποχή.

Όμως, η χρονολόγηση του άθικτου σκελετού με ραδιενεργό άνθρακα το 2019 αποκάλυψε ότι ενώ τμήματα του ήταν ρωμαϊκής προέλευσης, υπήρχαν και οστά από την ύστερη εποχή του λίθου.

Οι αρχαιολόγοι βρίσκουν τακτικά χειραγωγημένα ανθρώπινα σώματα, αλλά η συναρμολόγηση οστών από διαφορετικούς ανθρώπους είναι πολύ πιο σπάνια.

«Πιο σπάνια είναι ακόμη τα σύνθετα άτομα με σκελετικά στοιχεία που χωρίζονται από εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια», σημειώνουν.

Πώς όμως ένας τέτοιος συνδυασμός οστών ενώθηκε σε έναν ενιαίο σκελετό;

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι η ταφή της Λίθινης Εποχής διαταράχθηκε τυχαία και οι Ρωμαίοι την επεξεργάστηκαν ξανά 2.500 χρόνια αργότερα προσθέτοντας ένα νέο κρανίο και ταφικά αντικείμενα, όπως η καρφίτσα των οστών για να την καλύψουν.

Είτε γιατί «Η διαταραχή της ταφής μπορεί να έχει απαίτηση αποζημιώσεων για τη μετά θάνατον ζωή», ή «μια δεύτερη πιθανότητα είναι ότι ολόκληρο το «άτομο» συναρμολογήθηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλο-Ρωμαϊκής περιόδου, συνδυάζοντας τοπικά οστά της νεολιθικής εποχής με ένα κρανίο ρωμαϊκής περιόδου».

Οι Ρωμαίοι, πιθανότατα «εμπνευσμένοι από τη δεισιδαιμονία», μπορεί να συναρμολόγησαν σκόπιμα τον σύνθετο σκελετό «για να συνδεθούν με ένα άτομο που είχε καταλάβει την περιοχή πριν από τους ίδιους», λένε οι επιστήμονες.

«Είτε αρχικά δεν υπήρχε κρανίο και η ρωμαϊκή κοινότητα που ανακάλυψε την ταφή πρόσθεσε ένα για να ολοκληρώσει το «ατομικό», είτε αντικατέστησε το υπάρχον κρανίο της νεολιθικής εποχής με ένα ρωμαϊκής».

Αν και το κίνητρο παραμένει ασαφές, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «η παρουσία του «ατόμου» ήταν σαφώς σκόπιμη»

«Τα οστά επιλέχθηκαν, επιλέχθηκε μια κατάλληλη τοποθεσία και τα στοιχεία τακτοποιήθηκαν προσεκτικά ώστε να μιμούνται τη σωστή ανατομική σειρά», γράφουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η ταφή που προκύπτει συνεπάγεται μεγάλη προσοχή και προγραμματισμό, καθώς και καλή γνώση της ανθρώπινης ανατομίας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.