Αποτελεί κοινή διαπίστωση πως η Αρχαία Ελλάδα συγκαταλεγόταν μεταξύ των σπουδαιότερων πολιτισμών που γνώρισε η ανθρωπότητα κατά την περίοδο της Αρχαιότητας. Οι επινοήσεις των αρχαίων προγόνων μας βρίθουν ευφυΐας, ευστροφίας και φυσικά καινοτόμων για εκείνη την εποχή προδιαγραφών.
Θα ήταν αφελές αν λέγαμε πως μπορούμε να συμπυκνώσουμε το σύνολο των εφευρέσεων, νοητών και απτών, τις οποίες ανακάλυψαν οι Αρχαίοι Έλληνες και στολίζουν τον πολιτισμό μας.
Παρόλα αυτά, παρακάτω γίνεται μια προσπάθεια να δοθούν περιληπτικά δέκα από τις σπουδαιότερες επινοήσεις που πραγματοποίησαν.
Εκτός από τις χοντρές κάπες και τα εσωτερικά τζάκια, ανέπτυξαν ένα πιο τεχνικό και αποτελεσματικό σύστημα θέρμανσης.
Εφηύραν το υπόκαυστο, ένα σύστημα υποδαπέδιας θέρμανσης που επέτρεπε στο θερμό αέρα από κοντινό καμίνι να κυκλοφορεί κάτω από τα δάπεδα, ζεσταίνοντας τα δωμάτια.
Η πρώτη καταγραφή αυτού του συστήματος εμφανίζεται στο Ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο το 350 π.Χ.
Οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν ίσως οι πρώτοι που κατασκεύασαν πετρόχτιστες τοξωτές γέφυρες, οι οποίες ήταν τόσο ισχυρές που ορισμένες εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα είναι η Γέφυρα του Αρκαδικού στην Πελοπόννησο, ηλικίας άνω των τριών χιλιάδων ετών.
Χτισμένη κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο, αυτή η γέφυρα συνδέει τις αρχαίες πόλεις Τίρυνθας και Επιδαύρου, επιτρέποντας τη διέλευση αμαξών.
Οι φάροι αποτέλεσαν μια καινοτόμα λύση για την καθοδήγηση των πλοίων, προειδοποιώντας για επικείμενα ύφαλα και βραχώδεις ακτές.
Ο πιο διάσημος από αυτούς ήταν ο Φάρος της Αλεξάνδρειας, που κατασκευάστηκε κατά την Ελληνιστική Περίοδο, μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ύψους 118 μέτρων, ο φάρος αυτός παρέμεινε λειτουργικός για 1000 χρόνια μέχρι την καταστροφή του από σεισμούς.
Γύρω στο 400 π.Χ., ο Διονύσιος ο Πρεσβύτερος από τις Συρακούσες εφηύρε τον πρώτο καταπέλτη, ένα όπλο μεγάλης καταστροφικής δύναμης που χρησιμοποιούσε την αρχή της τάσης και της ροπής για να εκτοξεύει βαριές πέτρες σε μεγάλες αποστάσεις.
Αυτή η εφεύρεση χρησιμοποιήθηκε αποτελεσματικά σε πολλές μάχες και συνέβαλε στην ταχεία κατάληψη πολιορκημένων πόλεων.
Η τεχνολογία αυτή εξελίχθηκε και οδήγησε στη δημιουργία της βαλλίστρας, που μπορούσε να εκτοξεύει τεράστια βέλη σε ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις. Οι καταπέλτες παρέμειναν βασικό πολεμικό όπλο για αιώνες.
Η μουσική ήταν αναπόσπαστο μέρος της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν την εφεύρεση των μουσικών οργάνων στους θεούς.
Η λύρα, για παράδειγμα, αποδίδεται στον Ερμή, ενώ οι σύριγγες, πιο γνωστές ως αυλοί, συνδέονται με το θεό Πάνα.
Η ελληνική μουσική κουλτούρα περιλάμβανε επίσης κρουστά όπως τα κύμβαλα και το τύμπανο, πνευστά όπως οι σάλπιγγες και τα κέρατα και άλλα έγχορδα όργανα, όπως η κιθάρα, πρόδρομος της σύγχρονης κιθάρας.
Η μουσική ήταν τόσο σημαντική στην κοινωνία τους που τη θεωρούσαν δώρο από τους θεούς.
Οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν τσίχλα από τη ρητίνη του μαστιχόδεντρου που φυτρώνει κυρίως στη Χίο.
Αυτή η μαστίχα, γνωστή ως «δάκρυα της Χίου», χρησιμοποιούνταν από τους Έλληνες για να φτιάξουν μια μορφή τσίχλας, την οποία σύστηνε ο Ιπποκράτης για τη βελτίωση της πέψης και την ανακούφιση από τα κρυολογήματα.
Ο Έλληνας μηχανικός Ήρων ο Αλεξανδρεύς κατέγραψε τη χρήση ενός εργαλείου που ονομαζόταν πυούλκος, το οποίο χρησιμοποιούνταν για την αναρρόφηση πύου από πληγές ή τη χορήγηση υγρών στο σώμα.
Αυτή η σύριγγα είχε παρόμοιο σχήμα και μέγεθος με τις σημερινές σύριγγες, αλλά ήταν φτιαγμένη από χαλκό.
Αργότερα, ο ιατρός Γαληνός κατασκεύασε σύριγγες από ορείχαλκο, τις οποίες χρησιμοποιούσε για την έγχυση φαρμάκων.
Οι γερανοί, που αποτελούν σήμερα βασικό στοιχείο στις κατασκευές, επινοήθηκαν από τους αρχαίους Έλληνες.
Κατά τον 6ο και 5ο αιώνα π.Χ., οι Έλληνες ανέπτυξαν ένα σύστημα τροχαλιών, βαρούλκων και κεκλιμένων επιπέδων για την ανύψωση βαρέων υλικών, επιτρέποντας την κατασκευή μεγάλων αρχιτεκτονικών έργων.
Η πιο διάσημη χρήση γερανών ήταν κατά την κατασκευή του Παρθενώνα, ο οποίος χτίστηκε με τεράστια μπλοκ μαρμάρου που ήταν αδύνατον να μετακινηθούν χωρίς μηχανήματα.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που ξεκίνησαν το 776 π.Χ., ήταν αφιερωμένοι στο θεό Δία και αποτέλεσαν την απαρχή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
Τα αρχαία αθλήματα περιλάμβαναν το πένταθλο, που συνδύαζε το τρέξιμο, το άλμα, την πάλη, το δίσκο και το ακόντιο και αθλήματα όπως η πυγμαχία και η ιπποδρομία.
Σημαντική ήταν η συμμετοχή των αθλητών στους αγώνες, καθώς συμβόλιζαν την ανδρεία και τη δύναμη.
Ο αθλητισμός κατείχε σημαντική θέση στην ελληνική κοινωνία, καθώς προωθούσε τη σωματική και πνευματική υγεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες λάμβαναν μέρος, μόνο όσοι ήταν Έλληνες (δηλαδή είχαν το όμαιμον, ομόγλωσσον και ομότροπον όπως διατύπωσε ο Ηρόδοτος).
Φιλόσοφοι όπως ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, ανέπτυξαν θεωρίες που επηρέασαν την επιστήμη, τη λογική, την ηθική και την πολιτική φιλοσοφία.
Ο Σωκράτης επινόησε τη μαιευτική μέθοδο, μια μορφή διαλόγου για την επίτευξη της αλήθειας, ενώ ο Πλάτωνας δημιούργησε τη θεωρία των Ιδεών, και ο Αριστοτέλης έθεσε τα θεμέλια της επιστημονικής μεθόδου.
Ίσως η φιλοσοφία να αποτελεί και το μεγαλύτερο επίτευγμα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, χάρη στον οποίο πολλά μεταγενέστερα φιλοσοφικά ρεύματα στηρίχθηκαν και αναπτύχθηκαν ποικιλοτρόπως.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.