Πολύ συχνά μιλώντας για τη Ρώμη, οι άνθρωποι λένε «Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη» ή «Ρώμη. Η Αιώνια Πόλη!»
Την έκφραση πως όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη κάπως την καταλαβαίνουμε όλοι: εξακολουθούμε να οδηγούμε σε εκσυγχρονισμένες εκδόσεις μεγάλων αρτηριών που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά από τους Αρχαίους Ρωμαίους. Ωστόσο, η έννοια της Ρώμης ως Αιώνιας Πόλης έχει ριζώσει βαθιά στην ταυτότητα της πόλης και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη Ρώμη μέχρι σήμερα.
Ο όρος «Αιώνια Πόλη» (στα ιταλικά, «La Città Eterna») για να αναφέρεται στη Ρώμη χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες και (όπως οι δρόμοι) μπορεί να εντοπιστεί στην αρχαιότητα.
Ωστόσο, η ακριβής προέλευση του ψευδώνυμου είναι άγνωστη. Η φράση έχει χρησιμοποιηθεί από διάφορους ποιητές, συγγραφείς και ιστορικούς σε όλη την ιστορία σε μια προσπάθεια να συλλάβει τη διαρκή ουσία της κληρονομιάς της Ρώμης και τις σημαντικές ιστορικές, πολιτιστικές και πνευματικές συνεισφορές της.
Δημιουργώντας τη φράση Urbs Aeterna, ή Αιώνια Πόλη (η οποία αργότερα γέννησε τη φράση Roma aeterna), ο ποιητής Τίβουλλος ήταν υπεύθυνος για την αρχή της τάσης μεταξύ των Ρωμαίων να θεωρούν την πόλη τους ως την κορυφή της κοινωνίας – αν έπεφτε η Ρώμη, θα έπεφτε και ο υπόλοιπος κόσμος…