Μία από τις πρωτιές της Ελλάδας και ο παλαιότερος μετεωρολογικός σταθμός στον κόσμο, που εντοπίζεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και δεν είναι άλλος από τους περίφημους Αέρηδες.
Το εντυπωσιακό μαρμάρινο κτίριο, ένα από τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία στην Ελλάδα, ο Πύργος των Ανέμων όπως είναι διαφορετικά γνωστό, στέκεται ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη, στο κέντρο της αρχαίας ρωμαϊκής Αγοράς, και χρονολογείται από τον 1ο αιώνα π.Χ.
Πιστεύετε ότι τα νυν τηλεοπτικά δίκτυα ενημέρωσης είναι:
Σύνολο ψήφων: 25.868
Πρόκειται για έναν όμορφο σε εμφάνιση οκταγωνικό πύργο, ύψους 13,5 μέτρων με διάμετρο περίπου 8 μέτρων, ο οποίος είναι κατασκευασμένος από το εκλεκτό πεντελικό μάρμαρο.
Το κτίριο δεν έχει κίονες, ενώ στον ίδιο αριθμό μετόπων είναι χαραγμένοι οκτώ κύριοι Άνεμοι, από τους οποίους πήρε και το λαϊκό του όνομα. Διαθέτει δύο πόρτες, μία προς τα βόρεια και μία προς τα δυτικά, και η στέγη του είναι κωνική με κεραμίδια.
Στην ουσία, πρόκειται για ένα κτίσμα που ακολουθεί τον κορινθιακό ρυθμό (από τα κιονόκρανα), ενώ το εσωτερικό του, πιο βαρύ και αυστηρό, είναι δωρικού ρυθμού.
Μέχρι σήμερα δεν είναι ακριβώς γνωστός ο ακριβής λόγος κατασκευής και τοποθέτησής του στο συγκεκριμένο σημείο της Ρωμαϊκής Αγοράς, ωστόσο, αυτό που είναι γνωστό από μαρτυρίες της εποχής είναι ότι ο Πύργος των Ανέμων σχεδιάστηκε από τον αστρονόμο Ανδρόνικο του Κύρρου της αρχαίας Μακεδονίας.
Πύργος ρολογιού και μετεωρολογικός σταθμός δύο σε ένα
Το μνημείο που στο πέρασμα των χρόνων εντυπωσίασε ταξιδιώτες και ιστορικούς τόσο για την κατασκευή του όσο και για την επιστημονική του χρησιμότητα, είναι γνωστό και ως Ναός του Αιόλου.
Οι έρευνες δείχνουν ότι το ύψος της κατασκευής, τα ηλιακά ρολόγια, ο ανεμοδείκτης και η τοποθέτησή του στο συγκεκριμένο σημείο της ρωμαϊκής Αγοράς καθιστούν τον Πύργο των Ανέμων ως ένα πρώιμο παράδειγμα πύργου ρολογιού.
Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι είναι πιθανώς τόσο πύργος ρολογιού όσο και ένα είδος μετεωρολογικού σταθμού που πιθανότατα χρησιμοποιούνταν από τους εμπόρους για τον υπολογισμό της ώρας και των επικρατούντων ανέμων που επηρέαζαν τις εμπορικές οδούς μέσω των οποίων θα έφταναν τα εμπορεύματά τους.
Στην κορυφή της οροφής του Πύργου των Ανέμων υπήρχε ένα ορειχάλκινο ανεμολόγιο με τη μορφή Τρίτωνα, το οποίο περιστρεφόταν για να δείχνει την κατεύθυνση ενός από τους οκτώ κύριους ανέμους, ενώ υπάρχουν και οκτώ ηλιακά ρολόγια.
Οι όμορφοι φτερωτοί Άνεμοι είναι το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό των Αέρηδων, οι οποίοι «πετούν» ανάγλυφα, με το όνομά τους χαραγμένο σε κάθε μία από τις οκτώ πλευρές του πύργου, η κάθε μία από τις οποίες φέρει ένα ειδικό σύμβολο. Είναι ο Βόρας (βόρεια), ο Καϊκίας (βορειοανατολικά), ο Απηλιώτης (ανατολικά), ο Έβρος (νοτιοανατολικά), ο Νότος (νότια), τα Χείλη (Λίβας, νοτιοδυτικά), ο Ζέφυρος (δυτικά) και ο Σκίρων (βορειοδυτικά).
Στο εσωτερικό, για τον υπολογισμό της ώρας τις ημέρες χωρίς ήλιο, υπήρχε ειδική εγκατάσταση υδραυλικού ρολογιού, το οποίο κινούνταν με νερό που κατέβαινε από την Ακρόπολη μέσω ενός σωλήνα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ύψος του πύργου ήταν τέτοιο ώστε τα ηλιακά ρολόγια και ο ανεμοδείκτης να είναι ορατά στην Αγορά. Το greekreporter.com αναφέρει μάλιστα πως εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι ο κατασκευαστής του μνημείου συνδύασε τις εφευρέσεις προηγούμενων ωρολογοποιών, όπως του Αρχιμήδη, του Κτησιφώντα και του Φίλωνα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.