Επιστημονική μελέτη εκτιμά ότι πάνω από 30 με 35 γλώσσες έχουν καταγωγή από τα ελληνικά.
Αυτό υποστήριξε ο επίκουρος καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, κ. Νίκος Βασιλειάδης ενώ επεσήμανε την ανάγκη ανάδειξης της υπεραξίας της ελληνικής γλώσσας σε παγκόσμιο επίπεδο και εργαλειοποίησής της από τους φορείς άσκησης της ελληνικής πολιτιστικής διπλωματίας, σε συνεργασία με τον ελληνισμό της διασποράς.
Με αφορμή την κεντρική του ομιλία στο 4ο Διεθνές Συνέδριο για την Ελληνική Διασπορά με τίτλο «Συγχρονικές και Διαχρονικές Όψεις της Ελληνικής Διασποράς IV» που διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο «Charles Darwin», το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ο κ. Νίκος Βασιλειάδης υπογράμμισε ότι 41.615 λέξεις επί συνόλου 490.000 λέξεων της αγγλικής γλώσσας προέρχονται από την ελληνική ενώ το 90% της ιατρικής ορολογίας προέρχεται από τα ελληνικά.
Ακόμη, προσέθεσε, η ελληνική γλώσσα είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών διότι μόνο σε αυτή δεν υπάρχουν όρια, όπως έχει πει και ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλειάδη «θα μπορούσε να κεφαλαιοποιήσει το ελληνικό ‘σήμα κατατεθέν στον πολιτισμό’, με θετικά αποτελέσματα στην προώθηση των ελληνικών εθνικών στοχοθεσιών, ως μορφή ήπιας ισχύος στις διεθνείς σχέσεις και διαπλοκές».
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανέφερε τις ιστορικές ομιλίες που εκφώνησε το 1957 και το 1959 στην Ουάσιγκτον ο Ξενοφών Ζολώτας, ως διοικητής τότε της Τράπεζας της Ελλάδος και διαχειριστής του ελληνικού Δημοσίου χρέους. Στις ομιλίες αυτές χρησιμοποίησε την αγγλική γλώσσα, ωστόσο όλες οι λέξεις ήταν ελληνικής προέλευσης, με την εξαίρεση λίγων συνδέσμων, άρθρων και προθέσεων.
Επίσης, παρέθεσε τα λόγια του Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη στη διάλεξή του κατά τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας όπου είχε τονίσει χαρακτηριστικά πως «αδιάκοπα, στη διάρκεια των είκοσι πέντε αυτών αιώνων, η ποίηση έχει γραφτεί στα ελληνικά κι όλα αυτά που έχει συλλέξει στο πέρασμα των αιώνων είναι που καθιστούν αυτό το φορτίο πολύτιμο και την κληρονομιά που αφήνει πολύ μεγάλη».
«Η ελληνική γλώσσα» συνέχισε ο πανεπιστημιακός, «έχει έναν τεράστιο πλούτο, μπορεί να εκφράσει πολλά νοήματα με την ίδια λέξη. Έχει πραγματικά μια μοναδικότητα». Επίσης χαρακτήρισε καλό παράδειγμα διατήρησης της ελληνικής γλώσσας τα Γρεκάνικα, το γλωσσικό ιδίωμα στην νότια Ιταλία ενώ έκανε ιδιαιτέρα αναφορά στην περίπτωση της φυλής των Καλλάς που περηφανεύεται ότι τα μέλη της είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
«Έλληνες υπάρχουν όπου γης -κατέληξε- ακόμη και στη γη του πυρός ενώ δείγματα του ελληνικού πολιτισμού έχουν βρεθεί σε λαούς της αρχαιότητας, ακόμη και στη λατινική Αμερική. Υπάρχει μάλιστα μια εκδοχή ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος που ανακάλυψε την Αμερική είναι ελληνικής καταγωγής αφού ο ίδιος υπέγραφε με το ελληνικό Χ και όχι με το Ch. Αυτό είναι ένα βάσιμο ερώτημα …»
Στο 4ο Διεθνές Συνέδριο για την Ελληνική Διασπορά συμμετέχουν δεκάδες πανεπιστημιακοί και ερευνητές από την Ελλάδα, την Αυστραλία και τον υπόλοιπο κόσμο.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.