Ερευνητές στην Κίνα, ανακάλυψαν ένα αρχαίο κρανίο το οποίο θυμίζει άνθρωπο αλλά διαφέρει κατά πολύ από τα συνηθισμένα απολιθώματα.
Το συγκεκριμένο κρανίο δεν μοιάζει με Νεάντερταλ, ούτε και με τους Ντενίσοβαν γεγονός που το κάνει να διαφέρει από τα ανθρώπινα είδη που γνωρίζουμε ως τώρα.
Τα οστά βρέθηκαν στο Huangdong της Ανατολικής Ασίας το 2019, και οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών προσπαθούν να το κατατάξουν στο κατάλληλο ανθρώπινο είδος.
Το απολιθωμένο σαγόνι και το κρανίο ανήκουν σε ένα παιδί 12 ή 13 ετών και ενώ το πρόσωπό του έχει χαρακτηριστικά που μοιάζουν με τον σύγχρονο άνθρωπο, τα άκρα, το κάλυμμα του κρανίου και το σαγόνι θυμίζουν πρωτόγονα χαρακτηριστικά.
Ίσως, πρόκειται για ένα εξαφανισμένο είδος ανθρώπου
Παρόλο που το κρανίο θυμίζει τη δομή που υπάρχει στους σύγχρονους ανθρώπους τα τελευταία 750.000 χρόνια, η απουσία πηγουνιού το κάνει να θυμίζει τους Denisovan το οποίο ανθρώπινο είδος έχει εξαφανιστεί εδώ και πάνω από 400.000 χρόνια.
Το Πανεπιστήμιο Xi’an Jiaotong της Κίνας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Υόρκης του Ηνωμένου Βασιλείου και το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο για την Ανθρώπινη εξέλιξη της Ισπανίας θεωρούν πως έχουν ανακαλύψει ένα εντελώς νέο είδος ανθρωποειδούς το οποίο λογικά ήταν μια μετεξέλιξη πριν την δημιουργία των Ντενίσοβαν.
Πέρα από αυτό στην Κίνα έχουν βρεθεί διάφορα απολιθώματα που δεν ταιριάζουν σε κάποιο συγκεκριμένο είδος και έτσι συνήθως θεωρούνται ως κάποια παραλλαγή στην πορεία της ανθρώπινης εξέλιξης. Αλλά αυτή η ερμηνεία είναι αμφιλεγόμενη και δεν είναι ευρέως αποδεκτή.
Ενώ ο Homo erectus παρέμεινε στην Ινδονησία μέχρι πριν από περίπου 100.000 χρόνια, τα λείψανα που βρέθηκαν πρόσφατα στην Ανατολική Κίνα έχουν μεγαλύτερη ομοιότητα με άλλες πιο σύγχρονες γενεαλογίες των ανθρώπων.
Προηγουμένως, μελέτες σε λείψανα του Νεάντερταλ στην Ευρώπη και τη δυτική Ασία είχαν δείξει στοιχεία για μια τέταρτη γενεαλογία ανθρωποειδών που ζουν στο μέσο έως το ύστερο Πλειστόκαινο. Αλλά αυτή η τέταρτη ομάδα δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ επίσημα με βάση το αρχείο απολιθωμάτων. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of Human Evolution.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.