Γνωρίζατε πως υπάρχει μια πασίγνωστη περιοχή στο κέντρο της Αθήνας η οποία κάποτε λεγόταν «Μαύρες Πέτρες»;
Από την ομορφιά που έχει σήμερα αυτή η γειτονιά, δύσκολα θα καταλάβεις ποια είναι.
Ο λόγος για τα πανέμορφα και γραφικά Αναφιώτικα στην Πλάκα. Ιδιαίτερη ιστορία και γεγονότα τα συνοδεύουν…
Γιατί όμως η κατάλευκη γειτονιά που μοιάζει με νησί των Κυκλάδων λεγόταν κάποτε «Μαύρες Πέτρες»; Πώς προέκυψε αυτό το όνομα που έχουν τα Αναφιώτικα;
Η ιστορία ανήκει στο παρελθόν και συγκεκριμένα την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας στην πόλη της Αθήνας.
Αυτή η περιοχή κάτω από την Ακρόπολη ονομαζόταν «Μαύρες Πέτρες» και υπήρχε εξήγηση γι’ αυτό. Εκεί κατοικούσαν τότε δούλοι που άλλοι λένε ότι ήταν από την Αίγυπτο και άλλοι ότι ήταν Αιθίοπες που ζούσαν στα σπήλαια.
Αυτοί οι άνθρωποι που ζούσαν στα Αναφιώτικα τότε χρησιμοποιούνταν και ήταν αντικείμενο εκμετάλλευσης από την υψηλή τάξη των Οθωμανών. Τους είχαν σαν υπηρέτες.
Οι παλιοί Αθηναίοι τους αποκαλούσαν «Αραπάδες». Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά που έχει κάνει ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν μιλώντας γι’ αυτή τη γειτονιά των Αφρικανών κατοίκων της παλιάς Αθήνας στο Οδοιπορικό του στην Ελλάδα. Το όνομα αργότερα άλλαξε όνομα και η ιστορία αυτού του ονόματος έχει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον.
Ένα νησί στο κέντρο της Αθήνας
Τα Αναφιώτικα είναι η κυριακάτικη βόλτα που όλοι έχουμε κάνει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Το καλοκαίρι, όμως, είναι το κάτι άλλο.
Οι βουκαμβίλιες και τα κατάλευκα σοκάκια σε κάνουν να νιώθεις πραγματικά ότι είσαι σε κάποιο νησί ενώ στην πραγματικότητα είσαι στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί θα κάνεις στάση για τον καφέ ή θα πιεις μια μπύρα καθισμένος στα σκαλάκια. Και θα συνεχίσεις τον περίπατο στην Πλάκα.
Στην πιο γραφική και ιστορική γειτονιά της Αθήνας. Μπορεί να περάσεις τυχαία και έξω από το σπίτι που γυρίστηκε το «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα». Ή ακόμη και να περπατήσεις στον δρόμο που έχει το ίδιο όνομα εδώ και 25 αιώνες.
Το σίγουρο όπως κατάλαβες είναι ότι η βόλτα στα Αναφιώτικα και γενικά στην Πλάκα θα σε κάνει ένα νοητό και όμορφο ταξίδι στο παρελθόν.