ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί οι καλλιτέχνες του Μεσαίωνα σχεδίαζαν γελοία λιοντάρια στους πίνακές τους;

Οι εικόνες των λιονταριών ήταν αρκετά κοινές κατά τη μεσαιωνική περίοδο αλλά δεν ήταν πετυχημένες

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί οι καλλιτέχνες του Μεσαίωνα σχεδίαζαν γελοία λιοντάρια στους πίνακές τους;

Διάφορα παράξενα πλάσματα κρύβονται στις σελίδες των μεσαιωνικών βιβλίων. Αλλά ίσως κανένα δεν είναι πιο αστείο από τα λιοντάρια. Είναι πραγματικά αστεία!

Τα λιοντάρια ήταν σύμβολο δύναμης και κυριαρχίας για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και εμφανίστηκαν στους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς για πολλά χρόνια.

Οι εικόνες των λιονταριών ήταν αρκετά κοινές κατά τη μεσαιωνική περίοδο, κατά την οποία η εικονογραφία των λιονταριών έγινε πανταχού παρόν μέρος της οπτικής κουλτούρας σε όλη την ήπειρο: Εμφανίστηκαν παντού, από χειρόγραφα και πίνακες μέχρι και σε υφάσματα. Ο Γάλλος ιστορικός Jean Dufournet δήλωσε μάλιστα ότι «το λιοντάρι είναι παντού» κατά τον 12ο αιώνα.

Αλλά μόνο και μόνο επειδή τα αιλουροειδή απεικονίζονταν συχνά στη μεσαιωνική τέχνη και σχέδιο δε σημαίνει ότι απεικονίστηκαν καλά.

Πολλές μεσαιωνικές αναπαραστάσεις λιονταριών είχαν ελάχιστη ομοιότητα με τα πραγματικά ζώα. Ορισμένες ενοχλητικές εικόνες τους έδειχναν με πρόσωπα πιο παρόμοια με ανθρώπους ή άλλα ζώα. Μερικές φορές τα λιοντάρια απεικονίζονταν να παίζουν μουσικά όργανα.

Γιατί ήταν τόσο παράξενα αυτά τα λιοντάρια; Ένας από τους λόγους είναι ότι πολλοί καλλιτέχνες απλώς δεν είχαν την ευκαιρία να δουν μόνοι τους ένα πραγματικό οπότε ζωγράφιζαν όπως – όπως τέτοια ζώα.

Αν και τα ζώα αυτά κάποτε ζούσαν σε μέρη της ηπείρου, είχαν εξαφανιστεί στην Ευρώπη.

Πολλά από τα λιοντάρια που μεταφέρθηκαν στην περιοχή κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους χρησιμοποιήθηκαν ως δώρα για πλούσιους και ισχυρούς και κρατήθηκαν σε αιχμαλωσία πίσω από κλειστές πόρτες.

Οι περισσότεροι απλοί πολίτες δε είχαν πρόσβαση σε αυτά τα πλάσματα, επομένως οι καλλιτέχνες μπορούσαν να αναφέρονται μόνο στις εικόνες άλλων καλλιτεχνών για να τα “δουν”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.