ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Φρεγάτες Knox στο Πολεμικό Ναυτικό: Ποιές ήταν και πότε υπηρέτησαν

Οι φρεγάτες Knox παραχωρήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας

Φρεγάτες Knox στο Πολεμικό Ναυτικό: Ποιές ήταν και πότε υπηρέτησαν

H εκµίσθωση των δύο φρεγατών κλάσης FF1052 KNOX (αναφέρονται και ως αντιτορπιλικά) από την Ελλάδα ανακοινώθηκε πρώτη φορά  από τον πρόεδρο των ΗΠΑ George H.W. Bush κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1991.

Να σηµειωθεί πως ήταν η πρώτη επίσκεψη Αµερικανού προέδρου στην Ελλάδα, έπειτα από 32 χρόνια.

Ο Αµερικανός πρόεδρος στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Ελλάδα, είχε επισκεφθεί και το ναύσταθµο της Σούδας, συνοδευόµενος από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όπου είχε εξαίρει το ρόλο του ΠΝ στην αποστολή του στον πόλεµο του Κόλπου µε την αποστολή εκεί της Φ/Γ «Έλλη» και «Λήµνος» διαδοχικά.

Στην οµιλία του είχε αναφέρει την πρόθεση των ΗΠΑ να ενισχύσουν το ΠΝ, ικανοποιώντας σχετικό ελληνικό αίτηµα για παραχώρηση δύο φρεγατών και 10 µαχητικών f-4E.

Από τα 46 πλοία κλάσης KNOX που ναυπηγήθηκαν για λογαριασµό του αµερικανικού Ναυτικού, µεταξύ των ετών 1965 και 1974, τα 7 βρίσκονταν σε εφεδρεία κάνοντας δυνατή την εκµίσθωση δύο αρχικά και στη συνέχεια ακόµη ενός σκάφους στο ΠΝ.

H κύρια συµβολή των φρεγατών κλάσης KNOX στις επιχειρησιακές ικανότητες του ΠΝ αφορούσε πρωτίστως  τον ανθυποβρυχιακό τοµέα: Αυτό κυρίως του µεγάλου Sonar πλώρης General Electric AN/SQS-26CX.

Τα σκάφη είχαν  εκτόπισµα 4,260 τόνων, µήκος 134 µέτρων και µπορούσαν να αναπτύξουν µέγιστη ταχύτητα 27 κόµβων.

Ο οπλισµός του αποτελείτο από ένα πυροβόλο των 5 ιντσών (127 χλστ.) Mark 42 στην πλώρη, ένα οκταπλό εκτοξευτή Mk-16 ο οποίος µπορούσε να εκτοξεύσει τόσο βλήµατα ASROC, για ανθυποβρυχιακό πόλεµο, όσο και βλήµατα κατά στόχων επιφανείας Harpoon, δύο διπλούς τορπιλοσωλήνες για τορπίλες  Mark 46, ενώ για την α/α προστασία διέθετε βλήµατα RIM-7 Sea Sparrow.

Τα σκάφη που παρέλαβε το ΠΝ ήταν τρία. Η φρεγάτα «Μακεδονία»  F-458, «Θράκη» F-457 και «Ήπειρος» F-456.

Η Φ/Γ «Μακεδονία» (το όνοµα του πλοίου δεν ήταν τυχαίο βέβαια µε την τότε έξαρση του ζητήµατος των Σκοπίων) ήταν το πρώην αµερικανικό Πρώην USS VRELLAND F1068.

Το σκάφος ναυπηγήθηκε το 1967 στα ναυπηγεία Avondale των ΗΠΑ.

Καθελκύσθηκε στις 14 Ιουνίου 1969 και εντάχθηκε στο Ναυτικό των ΗΠΑ στις 13 Ιουνίου 1970.

Παραχωρήθηκε στο ΠΝ στις 25 Ιουλίου 1992 από τον Ανπ/χο Ε. Κοροβέση. Κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 25 Αυγούστου 1992.

Παροπλίσθηκε στις 15 ∆εκεµβρίου 1998.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η φρεγάτα «Θράκη» F-457 (πρώην USS TRIPPE F1075) ναυπηγήθηκε το 1968 στα ναυπηγεία Avondale SY της Ν. Ορλεάνης, καθελκύσθηκε την 1 Νοεµβρίου 1969 και εντάχθηκε στο Ναυτικό των ΗΠΑ στις 19 Σεπτεµβρίου 1970. Παραχωρήθηκε στο ΠΝ στις 30 Ιουλίου 1992 στο Newport του Rhodes Island, µε πρώτο κυβερνήτη τον Ανπ/χο Ν. Κουτσοδόντη.

Κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 15 Σεπτεµβρίου 1992 και παροπλίστηκε στις 6 Μαρτίου του 2001.

Τέλος η φρεγάτα «Ήπειρος» (πρώην USS CONNOLE F1056), ναυπηγήθηκε το 1967 στα ναυπηγεία Avondale των ΗΠΑ.

Καθελκύσθηκε στις 20 Ιουλίου 1968 και εντάχθηκε στο Ναυτικό των ΗΠΑ στις 30 Αυγούστου 1969.

Παραχωρήθηκε στο ΠΝ στις 30 Αυγούστου 1992 στο Newport του Rhodes Island, µε πρώτο κυβερνήτη τον Ανπχο Π. ∆ιβριώτη.

Κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 13 Φεβρουαρίου 1993 και παροπλίσθηκε στις 20 Ιουνίου 2002.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.