Η θανατική ποινή υπάρχει από τότε που περπάτησε ο άνθρωπος στη Γη. Από τα βασανιστήρια που σε οδηγούν στο θάνατο αργά μέχρι τις σύγχρονες ενέσεις που σε στέλνουν στον άλλο κόσμο, το αποτέλεσμα είναι πάντα ίδιο: ένα πτώμα.

Η θανατική ποινή ισχύει σε κάποιες χώρες και προκαλεί τις σφοδρές αντιδράσεις των οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οπότε είναι στιγμή να ερευνήσουμε όλες τις μορφές τιμωρίας μέχρι σήμερα.

">

Ιστορική εξέλιξη

728-669 π.Χ.

Οι Πέρσες εκτελούσαν τους εχθρούς τους με την εξής μέθοδο: Τους έδεναν πάνω σε έναν κορμό δέντρου και τους τάιζαν με το ζόρι μέλι και γάλα. Η συνεπαγόμενη διάρροια προσέλκυε διάφορα είδη εντόμων, τα οποία εισχωρούσαν στο σώμα και τελικά το θύμα πέθαινε από αφυδάτωση και σηψαιμία.

571-556 π.Χ.

Ο Χάλκινος Ταύρος ήταν μια εφεύρεση του Πέριλλου του Αθηναίου. Επρόκειτο για ένα ομοίωμα ταύρου φτιαγμένο από χαλκό, με μια ξύλινη πορτούλα στη ράχη, από όπου το θύμα έμπαινε μέσα. Στη συνέχεια οι δήμιοι άναβαν από κάτω μια φωτιά και το θύμα ψηνόταν ζωντανό.

267 π.Χ.

Η σταύρωση, συχνή τιμωρία για προδότες, δολοφόνους και λιποτάκτες, ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα. Το θύμα αρχικά σταυρωνόταν και στη συνέχεια του έσπαγαν τα γόνατα ή τον τρυπούσαν με λόγχη. Όλα αυτά αν δεν είχε πεθάνει ήδη από σηψαιμία.

138 π.Χ.

Οι Ρωμαίοι τιμωρούσαν τους εγκληματίες βάζοντάς τους μέσα σε τσουβάλια με φίδια, σκυλιά, πετεινούς ή πιθήκους και πετώντας τους στη συνέχεια στο ποτάμι, αφού πρώτα τους έσπαζαν στο ξύλο.

1241

Ο Γουίλιαμ Μόρις είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα απαγχονιστεί και στη συνέχεια θα διαμελιστεί από τους δημίους του.

1531

Ο βασιλιάς Ερρίκος ο H΄ νομιμοποιεί το… βραστό θάνατο.

1727

Η Τζάνετ Χορν είναι η τελευταία γυναίκα που θα καεί ως μάγισσα, με την κατηγορία ότι μετέτρεψε τα χέρια και τα πόδια της κόρης της σε οπλές αλόγου για να μπορέσει να την ιππεύσει.

1813

Η Ισπανία παρουσιάζει την γκαρότα, ένα τρομερό όργανο βασανιστηρίου με πνιγμό, το οποίο χρησιμοποιείται στη συνέχεια και ως επίσημη μέθοδος βασανισμού, παρακαλώ!

1890

Ο Γουίλιαμ Κέμλερ στη Νέα Υόρκη είναι ο πρώτος άνθρωπος που πεθαίνει στην ηλεκτρική καρέκλα, εφεύρεση ενός από τους υπαλλήλους του Τόμας Έντισον. Η καρέκλα κάνει οκτώ λεπτά να τον σκοτώσει.

1905

Απαγορεύεται στην Κίνα τo ling chi –ή, αλλιώς, «ο θάνατος των χιλιάδων κοψιμάτων»–, μια μέθοδος θανάτωσης σύμφωνα με την οποία το θύμα δενόταν και τεμαχιζόταν σε μικρά μικρά κομματάκια, μέχρι τέλους.

1924

Η Πολιτεία της Νεβάδα αρχίζει να χρησιμοποιεί το θάλαμο αερίων ως εναλλακτική λύση αντί της ηλεκτρικής καρέκλας.

1980-1990

Το «κολιέ» είναι μια μέθοδος εκτέλεσης στην Αφρική σύμφωνα με την οποία, αφού περάσεις στο λαιμό του θύματος ένα ελαστικό αυτοκινήτου, στη συνέχεια ρίχνεις πετρέλαιο σε όλο το σώμα και στο λάστιχο και του βάζεις φωτιά.

1994

Ο Τζον Γουέιν Γκέισι, μανιακός δολοφόνος, εκτελείται με ένεση, που κάνει δεκαοχτώ λεπτά να τον σκοτώσει.

1998

Οι φυλακές του Χόλογουεϊ αποσύρουν τις κρεμάλες, έπειτα από απαίτηση του κινήματος υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

2004

Ο Ζανγκ Σιχιάνγκ είναι από τους πρώτους ανθρώπους που θα δεθούν σε φορείο και θα πεθάνουν με θανατηφόρα ένεση στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Τεχνοτροπία

Προτού γίνει αποδεκτή η αντίληψη ότι η εκτέλεση μακριά από τα μάτια του κόσμου είναι περισσότερο καθωσπρέπει, το να κόψεις το κεφάλι κάποιου μπροστά σε μερικές εκατοντάδες ανθρώπους ήταν ένα event αντάξιο πανηγυριού. Δείτε πώς λειτουργούσαν οι τότε επαγγελματίες εκτελεστές.