Για αιώνες, οι πυραμίδες αποτελούσαν πηγή δέους και αποριών. Η κατασκευή τους, χωρίς τη βοήθεια σύγχρονης τεχνολογίας, φάνταζε ακατόρθωτη, τροφοδοτώντας πλήθος θεωριών.
Πλέον, φαίνεται πως οι αρχαιολόγοι έχουν λύσει ένα κομμάτι του παζλ, αποκαλύπτοντας πώς χτίστηκαν αυτά τα μνημεία-κολοσσοί σε τοποθεσίες που φαινόταν ακατάλληλες.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι οι διάσημες κατασκευές θα μπορούσαν να έχουν χτιστεί κατά μήκος ενός από καιρό χαμένου παρακλαδιού του ποταμού Νείλου, που σήμερα δεν υπάρχει πλέον. Και αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τώρα φαίνεται να βρίσκονται σε μια στενή, αφιλόξενη λωρίδα ερήμου.
🏜️The pyramids of the Western desert in #Egypt were built alongside a now extinct branch of the Nile River named as the Ahramat Branch and identified using a combination of radar satellite imagery, geophysical data and deep soil coring.
🔗https://t.co/sL3uRtYn0q pic.twitter.com/Ci7hX7tLef— Communications Earth & Environment (@CommsEarth) May 16, 2024
To παρακλάδι του Νείλου που έκανε πράξη το θαύμα
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Γουίλμινγκτον μελέτησαν δορυφορικές εικόνες για να βρουν την πιθανή θέση ενός πρώην παρακλαδιού του μεγάλου ποταμού, που διέτρεχε τους πρόποδες του οροπεδίου της Δυτικής Ερήμου, πολύ κοντά στις πυραμίδες.
Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν γεωφυσικές έρευνες και άλλες μεθόδους για να επιβεβαιώσουν την παρουσία στοιχείων ύπαρξης ποταμού και πρώην καναλιών κάτω από τη σημερινή επιφάνεια της γης.
Η ανάλυση έδειξε την παρουσία ενός πρώην παραπόταμου του Νείλου, μήκους 64 χιλιομέτρων, ο οποίος έκτοτε έχει αποξηρανθεί και έχει κρυφτεί από καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Σύμφωνα με αυτή, η αύξηση της συσσώρευσης άμμου λόγω των ανέμων, η οποία συνδέεται με μια μεγάλη ξηρασία που ξεκίνησε πριν από περίπου 4.200 χρόνια, θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους που εξαφανίστηκε αυτή η προέκταση του Νείλου.
Αυτό το γεωλογικό γεγονός, όμως, θα μπορούσε να εξηγήσει την τοποθέτηση 31 πυραμίδων, συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού συγκροτήματος πυραμίδων της Γκίζας, σε αυτό το αφιλόξενο τμήμα της Σαχάρας, καθώς η περιοχή θα ήταν εύκολα προσβάσιμη μέσω του παραπόταμου του Νείλου την εποχή που χτίστηκαν. «Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για τη μεταφορά οικοδομικών υλικών», είπαν οι ερευνητές.
Scientists have discovered a long-buried branch of the Nile river that once flowed alongside more than 30 pyramids in Egypt, potentially solving the mystery of how ancient Egyptians transported the massive stone blocks to build the famous monuments.https://t.co/mcbPZ22Hmt
— AFP News Agency (@AFP) May 16, 2024
Οι πυραμίδες είναι χτισμένες σε μια λωρίδα ερήμου
«Το μεγαλύτερο πεδίο πυραμίδων στην Αίγυπτο είναι συγκεντρωμένο κατά μήκος μιας στενής λωρίδας της ερήμου, ωστόσο δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής καμία πειστική εξήγηση γιατί αυτές οι πυραμίδες είναι συγκεντρωμένες σε αυτή τη συγκεκριμένη τοποθεσία» έγραψαν οι ίδιοι στο περιοδικό Communications Earth & Environment.
«Εδώ χρησιμοποιούμε δορυφορικές εικόνες ραντάρ, σε συνδυασμό με γεωφυσικά δεδομένα και εκτενή μελέτη του εδάφους, για να διερευνήσουμε την υπόγεια δομή και ιζηματολογία στην κοιλάδα του Νείλου, δίπλα σε αυτές τις πυραμίδες.
Εντοπίζουμε τμήματα ενός μεγάλου εξαφανισμένου παρακλαδιού του Νείλου, το οποίο ονομάζουμε Ahramat, που εκτείνεται στους πρόποδες του οροπεδίου της Δυτικής Ερήμου, όπου βρίσκεται η πλειονότητα των πυραμίδων.
Πολλές από τις πυραμίδες, που χρονολογούνται στο Παλαιό και στο Μέσο Βασίλειο, έχουν διαβάσεις που οδηγούν εκεί που έρρεε ο ποταμός κάποτε και καταλήγουν σε ναούς της κοιλάδας, οι οποίοι μπορεί να λειτουργούσαν στο παρελθόν ως λιμάνια κατά μήκος του ποταμού.
Υποστηρίζουμε ότι ο Αχραμάτ έπαιξε ρόλο στην κατασκευή των μνημείων και ότι ήταν ταυτόχρονα ενεργός και χρησιμοποιήθηκε ως υδάτινος δρόμος μεταφοράς εργατών και οικοδομικών υλικών στις τοποθεσίες των πυραμίδων».
Η συγκεκριμένη εκτίμηση αποτελεί μία ακόμη επιστημονική απάντηση στις θεωρίες συνωμοσίας που περιτριγυρίζουν μέχρι και σήμερα τα ιστορικά μνημεία και το πώς χτίστηκαν.
Αρχαιολόγοι μπορεί να έλυσαν το μυστήριο με τις πυραμίδες: Πώς κατάφεραν να χτίσουν ένα από τα θαύματα της αρχαιότητας
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.