Να δούμε πως θα «ξεμπερδέψει» ο Κ.Μητσοτάκης με τον Ν.Τραμπ. Όχι εύκολα, πάντως…

Ισραήλ: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σπάνιο πάπυρο που είναι γραμμένος στα ελληνικά

Πότε χρονολογείται

Ισραήλ: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σπάνιο πάπυρο που είναι γραμμένος στα ελληνικά

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο Ισραήλ έναν σπάνιο πάπυρο, ο οποίος είναι γραμμένος στα ελληνικά

Ο πάπυρος προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τις νομικές πρακτικές των Ρωμαίων στην Εγγύς Ανατολή.

Με μήκος πάνω από 133 σειρές, αυτός ο πάπυρος αποτελεί το εκτενέστερο κείμενο του είδους του, που έχει βρεθεί ποτέ στην έρημο της Ιουδαίας. Χρονολογείται πιθανώς στα χρόνια πριν από την επανάσταση του Μπαρ Κοχμπά (132 – 136 μ.Χ.) και ρίχνει «φως» σε υποθέσεις διαφθοράς και ζητήματα διοίκησης κατά τη διάρκεια μίας ταραχώδους περιόδου.

Αρχικά, ο πάπυρος είχε καταχωρηθεί λανθασμένα ως ναβαταϊκός και έμεινε απαρατήρητος για δεκαετίες. Η καθηγήτρια Hannah Cotton Paltiel από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο τον αναγνώρισε ως ελληνικό, γεγονός που οδήγησε στη μετονομασία σε “P. Cotton”. Στη συνέχεια, συγκρότησε μία διεθνή ερευνητική ομάδα, η οποία αποκρυπτογράφησε το κείμενο, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες για μια ρωμαϊκή δίκη.

Το έγγραφο περιλαμβάνει σημειώσεις κατηγόρων που προετοιμάζονταν για μία δίκη σχετική με πλαστογραφία, φοροδιαφυγή και παράνομες συναλλαγές με δούλους. Οι κατηγορούμενοι, Γαδαλίας και Σαύλος, φέρονται να παραποίησαν έγγραφα και να πραγματοποίησαν εικονικές πωλήσεις δούλων για να αποφύγουν τη φορολογία.

Η Δρ. Άννα Ντολγκάνοφ από την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών επεσήμανε τη σαφή και άμεση γλώσσα του κειμένου, χαρακτηρίζοντας αυτό ως ένα «σπάνιο δείγμα της στρατηγικής των Ρωμαίων κατηγόρων στις δίκες». Το έγγραφο υποδηλώνει ότι οι κατηγορούμενοι μπορεί να συμμετείχαν σε ανατρεπτικές ενέργειες κατά την επίσκεψη του αυτοκράτορα Αδριανού στην περιοχή (129 – 130 μ.Χ.).

Τα εγκλήματα που περιγράφονται στον πάπυρο τιμωρούνταν αυστηρά σύμφωνα με το ρωμαϊκό δίκαιο, με ποινές που κυμαίνονταν από καταναγκαστικά έργα έως εκτέλεση.

Πέραν της δίκης, ο πάπυρος περιέχει πολύτιμες πληροφορίες για τη ρωμαϊκή διοίκηση στις ανατολικές επαρχίες. Αναφέρει τον κυβερνήτη της Ιουδαίας, τον ρόλο των ενόρκων και τη ρύθμιση των ιδιωτικών συναλλαγών, αναδεικνύοντας την ομοιομορφία και την προσαρμοστικότητα των ρωμαϊκών θεσμών.

Ο πάπυρος πιθανότατα προέρχεται από κάποιο καταφύγιο της ερήμου κατά την επανάσταση του Μπαρ Κοχμπά (η τελευταία θρησκευτική εξέγερση των Ιουδαίων εναντίον της Ρώμης), όμως, παραμένει άγνωστο πώς διατηρήθηκε τόσο καλά. Οι ειδικοί συνεχίζουν να μελετούν τη σύνθεση και τις συνθήκες φύλαξης, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα την επιβίωση του παπύρου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.