ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Κίνα: Γι’αυτό το λόγο οι αρχαιολόγοι φοβούνται να ανοίξουν τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της χώρας

Ο τάφος ανακαλύφθηκε από αγρότες το 1974

Κίνα: Γι’αυτό το λόγο οι αρχαιολόγοι φοβούνται να ανοίξουν τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της χώρας

Ο τάφος του Qin Shi Huang, του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας που θάφτηκε για πάνω από δύο χιλιετίες, παραμένει καλυμμένος από φόβο και ίντριγκες, αποτρέποντας ακόμη και τους πιο τολμηρούς αρχαιολόγους από το να ξεκλειδώσουν τα μυστικά του.

Ο Qin Shi Huang, που βασίλεψε από το 221 π.Χ. έως το 210 π.Χ., φυλάσσεται από έναν εντυπωσιακό στρατό από στρατιώτες και άλογα από τερακότα.

Ανακαλύφθηκε από αγρότες το 1974 στην επαρχία Shaanxi της Κίνας, η ανακάλυψη αποτέλεσε αντικείμενο εκτεταμένων ερευνών, ωστόσο ο ίδιος ο τάφος παραμένει ανέγγιχτος για βάσιμους λόγους.

Οι αρχαιολόγοι, καθοδηγούμενοι από ένα συνδυασμό σεβασμού και φόβου για πιθανές επιπτώσεις, διστάζουν να παραβιάσουν τα αρχαία του όρια.

Κυκλοφορούν φήμες για παγίδες, επιδέξια σχεδιασμένες για να αποτρέψουν τους μη εξουσιοδοτημένους εισβολείς, οι οποίες θα μπορούσαν να σημάνουν την «καταστροφή» για τους περίεργους.

Οι αναφορές του Κινέζου ιστορικού Sima Qian, που γράφτηκαν έναν αιώνα μετά τον θάνατο του Qin Shi Huang, προσφέρουν μια ματιά στο προβληματισμό που υπάρχει γύρω από το τάφο: «Κατασκευάστηκαν παλάτια και γραφικοί πύργοι για εκατό αξιωματούχους και ο τάφος ήταν γεμάτος με σπάνια αντικείμενα και υπέροχους θησαυρούς».

Πιο ανατριχιαστικά, σημειώνει: «Οι τεχνίτες διατάχθηκαν να κατασκευάσουν βαλλίστρες και βέλη προετοιμασμένα να πυροβολούν όποιον εισέλθει στον τάφο. Χρησιμοποιήθηκε υδράργυρος για να προσομοιωθούν τα εκατό ποτάμια, ο Γιανγκτσέ και ο Κίτρινος ποταμός και η μεγάλη θάλασσα, και ρυθμίστηκε να ρέει μηχανικά».

Ακόμη και αν αυτές οι αρχαίες παγίδες έχουν χάσει τη θανατηφόρα δράση τους με την πάροδο των αιώνων, οι σύγχρονες ανησυχίες για πιθανούς κινδύνους εξακολουθούν να υφίστανται.

Οι εικασίες γύρω από τον εξαιρετικά πτητικό υδράργυρο που διαρρέει μέσα από τις ρωγμές του τάφου εντείνουν την ανησυχία.

Το 2020, μια δημοσίευση πρότεινε ότι «ο εξαιρετικά πτητικός υδράργυρος μπορεί να διαφεύγει μέσα από ρωγμές, οι οποίες αναπτύχθηκαν στη δομή με την πάροδο του χρόνου, και η έρευνά μας υποστηρίζει τις αρχαίες χρονικές καταγραφές σχετικά με τον τάφο, ο οποίος πιστεύεται ότι δεν έχει ποτέ ανοιχτεί», όπως αναφέρεται από το IFL Science.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παρά τα μυστήρια αυτά, οι επιστήμονες εξετάζουν μη επεμβατικές τεχνικές για την είσοδο, ωστόσο η πρακτική εφαρμογή παραμένει άπιαστη, αφήνοντας τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας να περιβάλλεται από τον φόβο που η ιστορία μπορεί να επιλέξει να διατηρήσει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.