Ακούγεται απίστευτο όμως μέχρι και 23 εκατομμύρια χρόνια πριν η Κρήτη ήταν ο βυθός μιας θάλασσας.
Ήρθε στην επιφάνεια μετά από τεράστιες πιέσεις μεταξύ των λιθοσφαιρικών πλακών της Ευρασίας και της Αφρικής, σύμφωνα με το Discovercrete.com.
Οι τεράστιες πιέσεις και θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού των πετρωμάτων από ένα βάθος 35 χιλιομέτρων μέχρι την επιφάνεια, τα τσαλάκωσε και τα παραμόρφωσε δημιουργώντας μια μεγάλη ποικιλία πτυχώσεων (πτυχές του Βώσακου), που εμφανίζονται χαρακτηριστικά κατά μήκος της διαδρομής προς το Μοναστήρι του Βώσακου, στο Γεωπάκρο Ψηλορείτη.
Οι πτυχές του Βώσακου γίνονται ακόμα εντονότερες λόγω των εναλλαγών των άσπρων πυριτικών ενστρώσεων με το γκρίζο μάρμαρο και, πολλές φορές, συνοδεύονται και από εντυπωσιακά ρήγματα.
Γι’ αυτό, μπορούν να θεωρηθούν ένα παγκόσμιας αξίας υπαίθριο γεωλογικό μουσείο, το οποίο μπορούμε να θαυμάσουμε μαζί με το όμορφο τοπίο της κοιλάδας του Γεροπόταμου, το γραφικό οικισμό Δοξαρό, τα μητάτα με τα αλώνια και τα εντυπωσιακά ελαιόδεντρα, ακολουθώντας το σχετικό μονοπάτι που ανηφορίζει μέχρι τις πλαγιές του Κουλούκωνα για συναντήσουμε το δρόμο του Βώσακου!