Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν ερευνητές που εκτελούσαν εργασίες σε μια τοποθεσία ταφής του αρχαίου πολιτισμού των Μάγια στο Μεξικό, καθώς βρήκαν ένα σφραγισμένο σπήλαιο και αφού έκαναν στην άκρη τον ογκόλιθο που σφράγιζε την είσοδο, βρήκαν ανθρώπινους σκελετούς και λείψανα από περισσότερα από 20 διαφορετικά είδη ζώων.
Η επιστημονική έρευνα γίνεται στο Τουλούμ από το ομοσπονδιακό Υπουργείο Πολιτισμού του Μεξικού και το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου.
Οι ερευνητές προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μία δίοδο μεταξύ κάποιων ναών στο Τουλούμ όπου πραγματοποιούνται ανασκαφές. Σε εκείνο το σημείο εντόπισαν την σπηλιά που ήταν σφραγισμένη.
Τι βρέθηκε μέσα στην σπηλιά – τάφο
Η είσοδος του σπηλαίου ήταν διακοσμημένη με ένα μικρό θαλάσσιο σαλιγκάρι που ήταν κολλημένο στο βράχο με στόκο. Αυτό επιβεβαίωσε στους επιστήμονες ότι το σπήλαιο είχε σφραγιστεί από τους Μάγια.
Μόλις οι αρχαιολόγοι αφαίρεσαν τον ογκόλιθο διαπίστωσαν ότι έκοβε στην μέση έναν ανθρώπινο σκελετό.
Στο εσωτερικό βρήκαν τουλάχιστον δύο μικρούς θαλάμους με τον καθένα να έχει διαστάσεις περίπου 2,7 μέτρα επί 1,8 μέτρα και ύψος περίπου 4,8 μέτρων. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, σε αυτούς τους δύο θαλάμους έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 8 ταφές.
Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, τα λείψανα σε αυτές τις ταφές ανήκαν σε ενήλικες και ήταν σε καλή κατάσταση, λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν μέσα στους θαλάμους.
Τα λείψανα μεταφέρθηκαν για περαιτέρω εξέταση σε εργαστήρια του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας.
Εκτός από τους ανθρώπινους σκελετούς στο σπήλαιο βρέθηκε και ένας «μεγάλος αριθμός σκελετικών λειψάνων» ζώων, στα σημεία που είχαν γίνει οι ταφές.
Ανάμεσα σε αυτά βρέθηκαν λείψανα ενός σκύλου, νυχτερίδων, ενός ελαφιού, ενός αρμαντίλο, πουλιών και ερπετών. Επιπλέον εντοπίστηκαν λείψανα μίας θαλάσσιας χελώνας και ψαριών, όπως καρχαριών και μπαρακούντα.
Μερικά από τα οστά είχαν σημάδια στο σημείο που είχαν κοπεί, σημείωσαν οι ερευνητές.
Άλλα οστά είχαν υποστεί επεξεργασία για την δημιουργία αντικειμένων όπως βελόνες ή λαβές βεντάλιας. Στους θαλάμους βρέθηκαν επίσης κεραμικά θραύσματα που σχετίζονται με τις ταφές.
Οι δυσκολίες των αρχαιολόγων
Η έρευνα εντός των θαλάμων ήταν δύσκολη λόγω του μικρού χώρου, του «σχεδόν ανύπαρκτου» φωτισμού και της υψηλής υγρασίας και θερμοκρασίας του σπηλαίου.
Το «σπήλαιο κατοικείται επίσης από έντομα που δυσκολεύουν τις δραστηριότητες» της αρχαιολογικής ομάδας, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.
Οι νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης σαρωτών λέιζερ και της φωτογραφίας υψηλής ανάλυσης, έχουν βοηθήσει τους ερευνητές να διατηρήσουν ντοκουμέντα από το πώς ήταν το σπήλαιο όταν το εντόπισαν.
Αυτά τα εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων με «υψηλό βαθμό λεπτομέρειας και ακρίβειας», τα οποία θα επιτρέψουν στους ερευνητές να παρουσιάσουν εικονικές περιηγήσεις στο εσωτερικό του σπηλαίου.