ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ωραίος ο Α.Σαμαράς στην ομιλία του! Νόμιζες, ακούγοντάς τον, ότι διάβαζες τα ρεπορτάζ του pronews.gr. Welcome to the club!

Νέες αποκαλύψεις για τους Νεάντερνταλ από απολίθωμα παιδιού με σύνδρομο Down

Έδειχναν «ανθρωπιά και συμπόνια»

Νέες αποκαλύψεις για τους Νεάντερνταλ από απολίθωμα παιδιού με σύνδρομο Down

Νέες αποκαλύψεις φέρνει κρανίο ενός 6χρονου Νεάντερταλ που ανακάλυψαν αρχαιολόγοι σε ένα δίκτυο ισπανικών σπηλαίων το 1989.

Η πρώτη είναι ότι μια ανάλυση του έσω ακουστικού πόρου έδειξε σημάδια του συνδρόμου Down, της παλαιότερης γνωστής απόδειξης της γενετικής πάθησης.

Η δεύτερη είναι ότι το παιδί έζησε μέχρι τα 6, γεγονός που δείχνει οτι σε μία ομάδα τα μέλη έδειχναν συμπόνια και προθυμία να υποστούν επιπλέον καθήκοντα και ρόλους για λογαριασμό ατόμων που δεν μπορούσαν να φροντίσουν τον εαυτό τους. Δίνει μια νέα προοπτική στα ένστικτα καλοσύνης και φροντίδας μεταξύ των προγόνων μας.

Ανακαλύφθηκε στο σύμπλεγμα των σπηλαίων της περιοχής της Βαλένθια, γνωστό ως Cova Negra, όπου η δραστηριότητα των Νεάντερνταλ στην τοποθεσία χρονολογήθηκε μεταξύ 273.000 και 146.000 ετών.

Μια ανάλυση θραυσμάτων που αποτελούσαν το κροταφικό οστό του ατόμου, το οποίο προστατεύει τον έσω ακουστικό πόρο, έδειξε αλλοιώσεις γνωστές μόνο σε άτομα με σύνδρομο Down. Άλλες ανωμαλίες περιλαμβάνουν έναν μικρότερο κοχλία, το κύριο στοιχείο ακοής του ακουστικού οργάνου, και ανωμαλίες στο σχηματισμό των ημικυκλικών καναλιών, τρεις μικρούς σωλήνες που διέπουν την ισορροπία και την αίσθηση της θέσης.

«Η παθολογία που είχε αυτό το άτομο οδήγησε σε συμπτώματα υψηλής αναπηρίας, όπως, τουλάχιστον, πλήρη κώφωση, σοβαρές κρίσεις ιλίγγου και αδυναμία διατήρησης της ισορροπίας», δήλωσε η Mercedes Conde-Valverde, παλαιοανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Alcalá στην Ισπανία.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης των θραυσμάτων οστών, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances, είπε στον Guardian ότι το φύλο του ατόμου είναι άγνωστο, αλλά το αποκαλούν εν συντομία «Tίνα».

«Δεδομένων αυτών των συμπτωμάτων, είναι πολύ απίθανο ότι η μητέρα μόνη της θα μπορούσε να έχει παράσχει όλη την απαραίτητη φροντίδα, καλύπτοντας ταυτόχρονα τις δικές της ανάγκες. Επομένως, για να έχει επιβιώσει η Τίνα για τουλάχιστον έξι χρόνια, η ομάδα πρέπει να βοηθούσε συνεχώς τη μητέρα, είτε ανακουφίζοντάς την στη φροντίδα του παιδιού, βοηθώντας με τις καθημερινές της εργασίες είτε και τα δύο», πρόσθεσε ο Κόντε-Βαλβέρντε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να συμφωνήσουν οι μελετητές ότι οι Νεάντερταλ είχαν ουσιαστικά τις ίδιες ικανότητες για τη λεγόμενη «ενσυναίσθηση» με τα ξαδέρφια τους Homo sapiens. Ανακαλύφθηκε ότι δημιούργησαν τέχνη χρησιμοποιώντας χρωστικές ουσίες, χρησιμοποίησαν συμβολικά αντικείμενα και ίσως ακόμη και μια προφορική γλώσσα, ασχολήθηκαν με μεθόδους ομαδικού κυνηγιού και έδειχναν ανοχή και αμοιβαιότητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.