Πώς ήταν η αληθινή εικόνα του Ηνίοχου στο Ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς; Το χάλκινο άγαλμα αποκαλύπτεται με την συμβολή νέων τεχνολογιών.
Τα μυστικά ενός από τα λιγοστά σωζόμενα χάλκινα αγάλματα της αρχαίας Ελλάδας μαζί με τα αποτελέσματα της τριετούς έρευνας (2019-2021) της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας, του Μουσείου του Λούβρου και του Κέντρου Έρευνας και Συντήρησης των Μουσείων της Γαλλίας παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ «Ο Ηνίοχος των Δελφών. Ανακαλύπτοντας εκ νέου ένα μνημειακό χάλκινο άγαλμα».
Το φιλμ προβάλλεται σήμερα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας ενώ θα ακολουθήσει επιστημονικό συνέδριο στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, στο αμφιθέατρο της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας.
Κατά την επιστημονική αυτή συνάντηση θα ερευνηθεί εκ νέου το ζήτημα της κατασκευής των ελληνικών χάλκινων αγαλμάτων που χρονολογούνται από τις τελευταίες δεκαετίες του 6ου αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. π.Χ., και θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, χάρη στη μελέτη του Ηνιόχου των Δελφών, στην λεγόμενη περίοδο του αυστηρού ρυθμού.
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την επανεξέταση του μνημειακού αγάλματος αποτελούν επίσης πολύ σημαντικές εξελίξεις σχετικά με την έρευνα των μεθόδων κατασκευής των χάλκινων αγαλμάτων.
Η Γαλλική Σχολή Αθηνών και το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος (Περιφερειακή Υπηρεσία) υποστήριξαν από το 2017 μια ευρεία συνεργασία με το Μουσείο του Λούβρου, με το Κέντρο Έρευνας και Συντήρησης των Μουσείων της Γαλλίας (Centre de Recherche et de Restauration des Musées de France) και άλλα γαλλικά και ελληνικά ιδρύματα (Institut de Soudure, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», Archeovision Production), προκειμένου να πραγματοποιηθεί το φιλόδοξο πρόγραμμα επανεξέτασης του χάλκινου συμπλέγματος του Ηνιόχου των Δελφών.