Τσιζκέικ, το δημοφιλές γλυκό που θεωρείται ότι έχει αμερικανική προέλευση, αλλά το έφτιαχναν οι αρχαίοι Έλληνες. Το πρόσφεραν στους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων και στους γάμους
Το τσιζκέικ είναι από τα πιο δημοφιλή γλυκά παγκοσμίως. Παρασκευάστηκε στη Νέα Υόρκη τέλη του 19ου αιώνα. Ωστόσο, η πρώτη συνταγή τσιζκέικ καταγράφηκε από τον Αθηναίο το 230 μ.Χ. καθώς το γλυκό το έφτιαχναν οι αρχαίοι Έλληνες, χιλιάδες χρόνια πριν.
Η συνταγή ήταν η εξής: Αρχικά έλιωναν το τυρί σε ορειχάλκινο σκεύος και στη συνέχεια το ανακάτευαν με μέλι και με βρεγμένο αλεύρι σίτου, δηλαδή χυλό.
Το ζέσταιναν στη φωτιά και το σέρβιραν όταν κρύωνε. Ήταν γνωστό ως «πλακούντας», γι’ αυτό το σύγγραμμα στο οποίο καταγράφηκε ονομαζόταν «πλακουντοποιικόν σύγγραμμα». Το πρόσφεραν στους αθλητές των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων ώστε να έχουν ενέργεια. Θεωρείτο και γλυκό του γάμου, το οποίο πρόσφερε η νύφη στους φίλους του συζύγου της ως ένδειξη φιλοξενίας.
Οι Ρωμαίοι πήραν τη συνταγή από τους αρχαίους Έλληνες, πρόσθεσαν αυγά και σέρβιραν το γλυκό, ζεστό σε ειδικές περιπτώσεις. Σιγά σιγά η συνταγή έγινε γνωστή και στις υπόλοιπες περιοχές της αυτοκρατορίας.
Το 1545, κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο μαγειρικής, όπου η συνταγή της τάρτας τυριού ήταν η εξής: Έκοβαν το τυρί σε φέτες, το ξεφλούδιζαν και το κοσκίνιζαν στο γουδί. Στη συνέχεια πρόσθεταν αυγά, ζάχαρη και βούτυρο και το έψηναν.
Το 1872, ο Αμερικανός γαλατάς Ουίλιαμ Λόρενς προσπαθούσε να φτιάξει γαλλικό τυρί και δημιούργησε το τυρί κρέμα, το οποίο αποτέλεσε βασικό συστατικό του γλυκού, όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Ο πρώτος που δημιούργησε τη σύγχρονη συνταγή ήταν ο Γερμανός μετανάστης Άρνολντ Ρέυμπεν, ο οποίος είχε δικό του εστιατόριο στη Νέα Υόρκη και το σέρβιρε τη δεκαετία του ’20 στους πελάτες του.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.