Πως θα σας φαινόταν να σας δεχόταν το Χάρβαρντ και τις πρώτες σας ημέρες στο πανεπιστήμιο σας ζητούσε να γδυθείτε για να σας φωτογραφήσουν γυμνούς;
Κι όμως αυτό συνέβαινε για δεκαετίες. Και όχι μόνο στο Χάρβαρντ, αλλά και στο Γειλ και σε πολλά ακόμα διάσημα πανεπιστήμια. Από το 1940 μέχρι και το 1970, τα πανεπιστήμια αυτά ζητούσαν από τους πρωτοετείς (ή μάλλον απαιτούσαν) να τους φωτογραφίσουν γuμνούς ως μέρος της διαδικασίας εγγραφής τους. Χιλιάδες φοιτητές πόζαραν λοιπόν ολόγuμνοι, συμπεριλαμβανομένων του μετέπειτα προέδρου των ΗΠΑ, George W. Bush, της Hillary Clinton, της Meryl Streep, της Diane Sawyer και του Bob Woodward.
Η πρακτική αυτή ξεκίνησε πολλές δεκαετίες αργότερα. Το 1880, πρώτα το Χάρβαρντ αποφάσισε να τραβήξει γuμνές φωτογραφίες απ’ όλους τους πρωτοετείς φοιτητές του. Τότε δεν υπήρχαν γυναίκες στο πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές συνήθιζαν πολλές φορές να κολυμπάνε γuμνοί καθώς το θεωρούσαν πιο υγιεινό.
Αυτό συνεχίστηκε για έξι δεκαετίες, μέχρι που ο ερευνητής του πανεπιστημίου William Sheldon, έδωσε στην πρακτική της γuμνής φωτογραφίας, μια άλλη διάσταση. Η διάσταση ήταν η εξερεύνηση του σωματότυπου, για σκολίωση, ραχίτιδα και άλλες παθήσεις του σώματος.
Όμως ο Sheldon ήταν ερευνητής στην ψυχολογία και κάποιοι πιστεύουν πως όλο αυτό συνέβη για άλλους λόγους. Στοιχεία από τις σημειώσεις του δείχνουν πως προσπαθούσε να μελετήσει τη σύνδεση μεταξύ του σώματος του ανθρώπου και της ευφυίας του. Παρόμοιες πρακτικές χρησιμοποιούσαν οι Ναζί.
Όπως αναφέρουν οι New York Times, ένας καθηγητής του Γειλ εκείνης της εποχής είπε πως ο σκοπός ήταν ο «ευγονισμός», δηλαδή να έρθουν πιο κοντά ταιριαστά ζευγάρια αγοριών και κοριτσιών από καλά πανεπιστήμια. Πολλοί επιχείρησαν να της κλέψουν. Κάποιες πουλιούνταν στην «μαύρη αγορά» του πανεπιστημίου, ενώ οι αδελφότητες έπαιρναν μερικές ως δώρο.
Μι κοπέλα είπε στους γονείς της τι της συνέβη. Οι φωτογραφίες κατασχέθηκαν και τα επόμενα χρόνια κατασχέθηκαν πολλές περισσότερες. Κατέληξαν στο μουσείο Smithsonian, με τους δημοσιογράφους των New York Times να καταφέρνουν να αποκτήσουν πρόσβαση το 1995. Σήμερα, δεν είναι γνωστό αν κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες υπάρχουν.