Χρυσά νομίσματα που χρονολογούνται περισσότερα από 2.000 χρόνια έχουν βρεθεί από ανιχνευτές μετάλλων στην Ουαλία, καθιστώντας τα τον πρώτο θησαυρό χρυσών νομισμάτων της Εποχής του Σιδήρου που ανακαλύφθηκε στη χώρα.
Τα 15 νομίσματα, που έχουν κηρυχθεί θησαυρός, είναι γνωστά ως στατήρες. Βρέθηκαν στο ουαλικό νησί Anglesey, στα ανοιχτά της βορειοδυτικής ακτής της ηπειρωτικής χώρας.
Κτυπημένα μεταξύ 60 π.Χ. και 20 π.Χ., τα νομίσματα ανήκαν στη φυλή Κοριελτάβι, η οποία εκείνη την εποχή κατοικούσε στη γεωγραφική περιοχή που είναι τώρα τα East Midlands της Αγγλίας,
Τα πολύτιμα μέταλλα ανακαλύφθηκαν από τρεις ανιχνευτές μετάλλων σε ένα χωράφι μεταξύ Ιουλίου 2021 και Μαρτίου 2022.
Το περίτεχνο σχέδιο των χρυσών νομισμάτων προέρχεται από αυτά του Φιλίππου Β’, ο οποίος κυβέρνησε το αρχαίο βασίλειο της Μακεδονίας από το 359 π.Χ. έως το 336 π.Χ.Στην κεφαλή των νομισμάτων φαίνεται το στεφάνι και τα μαλλιά της μυθολογικής θεότητας Απόλλωνα, ενώ στην ουρά φαίνεται ένα τριγωνικό κεφάλι άλογο που περιβάλλεται από σύμβολα.
Τα νομίσματα πιθανότατα δεν χρησιμοποιήθηκαν για καθημερινές συναλλαγές, εκτός από πιθανές αγορές υψηλής αξίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Αντίθετα, οι στατήρες πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως δώρα μεταξύ των ελίτ για να εξασφαλίσουν συμμαχίες ή να δείξουν πίστη.
Το ουαλικό μουσείο Oriel Môn αναζητά να αποκτήσει τα νομίσματα και να τα εκθέσει σε δημόσια έκθεση.