Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορεί να χρησιμοποίησαν ένα υδραυλικό σύστημα ανύψωσης με τη βοήθεια του νερού για να βοηθήσουν στην κατασκευή αυτών των μνημειωδών τάφων.
Η έρευνα επικεντρώνεται στη πυραμίδα του Djoser, μία από τις παλαιότερες πυραμίδες, που χρονολογείται πριν από περίπου 4.500 χρόνια. Η πυραμίδα διακρίνεται για τα έξι στρώματα πέτρας και ένα εκτεταμένο υπόγειο συγκρότημα περίπου 400 δωματίων.
Η μελέτη υποδηλώνει ότι οι Αιγύπτιοι μπορεί να χρησιμοποίησαν κοντινές πηγές νερού για να βοηθήσουν στην ανύψωση των ογκωδών λίθων που χρειάζονταν για την κατασκευή των ανώτερων επιπέδων της πυραμίδας.
Για χρόνια, η επικρατούσα θεωρία ήταν ότι οι πυραμίδες χτίστηκαν χρησιμοποιώντας ράμπες και μοχλούς για να μετακινηθούν οι τεράστιοι πέτρινοι όγκοι στη θέση τους.
Ωστόσο, αυτή η νέα μελέτη αμφισβητεί αυτή την αντίληψη, προτείνοντας ότι οι Αιγύπτιοι, γνωστοί για τη γνώση της υδραυλικής στην άρδευση και τις μεταφορές, μπορεί να αξιοποίησαν τη δύναμη του νερού για να απλοποιήσουν τη διαδικασία κατασκευής.
«Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι φημίζονται για την πρωτοπορία τους και τη μαεστρία τους στην υδραυλική μέσω καναλιών για αρδευτικούς σκοπούς», εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι Αιγύπτιοι θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιήσει ένα υδραυλικό σύστημα ανύψωσης για τη μεταφορά πέτρινων όγκων σε υψηλότερα επίπεδα της πυραμίδας.
Αυτή η αποκάλυψη προσφέρει μια νέα προοπτική για το πώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, με τις προηγμένες γνώσεις τους στη μηχανική και την υδραυλική, θα μπορούσαν να έχουν επιτύχει ένα τέτοιο κατόρθωμα.