Πιθανότατα δεν ξέρετε το όνομα του, αλλά ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για μια από τις πιο χαοτικές στιγμές στην αμερικανική ιστορία, όλα εξαιτίας μιας παιδικής κακής ανάμνησης.
Η ποτοαπαγόρευση, και όλη η τρέλα που συνοδευόταν από αυτήν, έγινε δυνατή επειδή αυτός ο άντρας, μπήκε στο δρόμο ενός μεθυσμένου!
Ο Γουέιν Γουίλερ γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1869 στην επαρχία του Οχάιο, όπου μεγάλωσε στη φάρμα της οικογένειάς του. Ένα βράδυ, όταν ο Γουέιν Γουίλερ ήταν παιδί, ένας από τους αγρότες της οικογένειας μέθυσε και προσπάθησε να τα βάλει με το αφεντικό του και τους άλλους εργάτες της φάρμας μετά από διένεξη, και στη μάχη σώμα με σώμα, ο νεαρός Γουέιν τραυματίστηκε στο πόδι με ένα πιρούνι!
Αν και η πληγή του επουλώθηκε γρήγορα, ο Γουέιν κατηγόρησε το περιστατικό στην κατανάλωση αλκοόλ, όπως θα έλεγε αργότερα στους νομοθέτες και στο κοινό με μεγάλη επιτυχία.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Όμπερλιν Κολλέγιο, ο Γουέιν Γουίλερ πήγαινε τακτικά στην τοπική εκκλησία, όπου άκουσε μια διάλεξη από τον αιδεσιμότατο Χάουαρντ Χάιντ Ράσελ το 1893.
Ο Ράσελ, ένας δικηγόρος που έγινε κληρικός, ήταν επίσης ο ιδρυτής του Anti-Saloon League, και ο Γουίλερ ήταν τόσο εντυπωσιασμένος από τη διάλεξή του που υπέγραψε αμέσως για να γίνει ένας από τους πρώτους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης του Συλλόγου του.
Το 1903 ανέλαβε χρέη επικεφαλής και ο Σύλλογος αυτός έγινε μια από τις πιο αποτελεσματικές ομάδες πολιτικού λόμπι στην ιστορία των ΗΠΑ. Επίσης, κράτησαν σκληρή στάση για το ποτό. Ο Γουίλερ προσέγγισε πολλές οργανώσεις για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών για να πιέσει τους νομοθέτες στην Ουάσιγκτον να ασχοληθούν με το ζήτημα της κατανάλωσης αλκοόλ.
Τελικά, μετά από δεκαετίες δουλειάς, ο Γουίλερ χάρηκε καθώς η 18η τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ επικυρώθηκε στις 16 Ιανουαρίου 1919, απαγορεύοντας την «κατασκευή, πώληση και μεταφορά» όλων των αλκοολούχων ενώ του δόθηκε αργότερα εξουσία να προσλαμβάνει τους αξιωματικούς επιβολής και τους πράκτορες που ήταν υπεύθυνοι για τη σύλληψη ατόμων για παραβίαση της Απαγόρευσης.