Το ημερολόγιο έγραφε 2 Μαΐου του 2011 όταν ο ιδρυτής της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν έπεφτε νεκρός από Αμερικανούς SEALS σε κρησφύγετο στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν.
Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν ιδρυτής της διαβόητης τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα. Υπό την ηγεσία του η εξτρεμιστική οργάνωση ήταν υπεύθυνη, εκτός από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες, για πολλές ακόμη αιματηρές επιθέσεις με μαζικές απώλειες παγκοσμίως .
Ήταν πολίτης της Σαουδικής Αραβίας μέχρι το 1994 και μέλος της πλούσιας οικογένειας Μπιν Λάντεν. Ο πατέρας του Μπιν Λάντεν, Μοχάμεντ μπιν Αουάντ μπιν Λάντεν, ήταν ένας Σαουδάραβας εκατομμυριούχος από την Υεμένη που είχε ιδρύσει την κατασκευαστική εταιρεία, Saudi Binladin Group.
Ο μπιν Λάντεν γεννήθηκε στη Σαουδική Αραβία και σπούδασε στο πανεπιστήμιο της χώρας μέχρι το 1979, όταν εντάχθηκε στις δυνάμεις των Μουτζαχεντίν στο Πακιστάν πολεμώντας ενάντια στη Σοβιετική Ένωση στο Αφγανιστάν.
Βοήθησε στη χρηματοδότηση των Μουτζαχεντίν διοχετεύοντας όπλα, χρήματα και μαχητές από τον αραβικό κόσμο στο Αφγανιστάν και κέρδισε δημοτικότητα. Το 1988 ίδρυσε την Αλ Κάιντα. Εξορίστηκε από τη Σαουδική Αραβία το 1992 και μετέφερε τη βάση του στο Σουδάν, έως ότου οι αμερικανικές πιέσεις τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει την αφρικανική χώρα.
Ο πόλεμος κατά των ΗΠΑ
Αφού ίδρυσε μια νέα βάση στο Αφγανιστάν, κήρυξε πόλεμο κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, ξεκινώντας μια σειρά από βομβαρδισμούς και επιθέσεις. Βρισκόταν για χρόνια στις λίστες του FBI με τους δέκα πιο καταζητούμενους φυγάδες και τους πιο καταζητούμενους τρομοκράτες για τη συμμετοχή του στις βομβιστικές επιθέσεις της αμερικανικής πρεσβείας το 1998.
Έμεινε στην ιστορία ωστόσο για τον ρόλο του στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, που οδήγησαν στο θάνατο σχεδόν 3.000 ανθρώπων και ώθησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατόπιν εντολής του Προέδρου Τζορτζ Μπους, να ξεκινήσουν τον «πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας» και τον επόμενο πόλεμο στο Αφγανιστάν.
Στη συνέχεια έγινε αντικείμενο διεθνούς ανθρωποκυνηγητού για μια δεκαετία. Από το 2001 έως το 2011, ο Μπιν Λάντεν υπήρξε ο πρωταρχικός στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς το FBI πρόσφερε αμοιβή 25 εκατομμυρίων δολαρίων για την αναζήτησή του.
Ο θάνατος του μπιν Λάντεν
Στις 2 Μαΐου του 2011 ο Μπιν Λάντεν πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από επίλεκτη ομάδα του Ναυτικού των ΗΠΑ μέσα σε μια ιδιωτική κατοικία στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν, όπου ζούσε.
H μυστική ελίτ των εκτελεστών στους κόλπους των Seals, οι «άγγελοι του θανάτου», είναι αυτοί που αναλαμβάνουν τις πιο δύσκολες και απόρρητες επιχειρήσεις. Τα μέλη της επίλεκτης ομάδας SEAL Team Six ήταν οι εκλεκτοί που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας την αποστολή εξόντωσης του Μπιν Λάντεν στην απομονωμένη έπαυλη του Πακιστάν, με εντολή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Ο θάνατος του μπιν Λάντεν θεωρήθηκε σημαντικό γεγονός στον πόλεμο της τρομοκρατίας. Το Πακιστάν είχε δεχθεί τότε έντονη κριτική καθώς δεν ήξερε ότι ο μπιν Λάντεν ζούσε σε σπίτι εντός των συνόρων του και κατηγορήθηκε για συνεργασία με το διαβόητο αρχιτρομοκράτη.
Η είδηση στον ημερήσιο τύπο ανέφερε ότι «η σορός σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων στο Αssociated Press και το CNN ρίχθηκε σε άγνωστο σημείο στη θάλασσα αφού πρώτα τηρήθηκαν όλα τα τελετουργικά που απαιτεί η μουσουλμανική θρησκεία» με επίκληση του τυπικού του Ισλάμ πως η σορός πρέπει να ταφεί μέσα σε 24 ώρες.
Οι Αμερικανοί εξήγησαν ότι ήταν απίθανο το να βρεθεί μια χώρα που θα δεχόταν το σώμα του για ταφή και ως εκ τούτου επιλέχθηκε η λύση της ρίψης της σορού του στη θάλασσα, για να αποφευχθεί να γίνει ο τάφος του προσκύνημα από εξτρεμιστές.
Άλλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την ίδια ημέρα τους πολίτες τους στο εξωτερικό να προσέχουν, εκφράζοντας φόβο για αντιαμερικανικές επιθέσεις λόγω της ανακοίνωσης του θανάτου του μπιν Λάντεν».