ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Δεξιά η «πίτα» είναι μεγάλη και θα μεγαλώσει κι άλλο. Αλλά στην ιδεολογική Δεξιά... όχι σε «τελοπόν»
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Σαν σήμερα: Η Ελλάδα εντάσσεται στην ΟΝΕ

Στις 19 Ιουνίου του 2000

Σαν σήμερα: Η Ελλάδα εντάσσεται στην ΟΝΕ

Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ήταν ένα όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η είσοδος της χώρας σε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή συμμαχία δεν θα την καθιστούσε πια ευάλωτη από εξωτερικούς κινδύνους και θα γινόταν μέλος σε ένα σταθερό ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Στις 29 Μαΐου του 1979, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα βάλει την υπογραφή του στην ιστορική συμφωνία, με τις διαπραγματεύσεις να έχουν αρχίσει από το 1976. Ένα μήνα αργότερα το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε την εν λόγω συμφωνία.

Ο Καραμανλής πίστευε ακράδαντα πως η ένταξη στην ΕΟΚ θα βάλει τέλος στην ανασφάλεια, στις πολιτικές ανωμαλίες της χώρας και στην οικονομική υπανάπτυξη. Την 1η Ιανουαρίου του 1981, η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ).

Περίπου μια 20ετία αργότερα, με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται σχεδόν όλη την περίοδο στην εξουσία με ένα διάλλειμα τριών ετών, ο Κωνσταντίνος Σημίτης, έχοντας πάρει την σκυτάλη της ηγεσία του κόμματος αλλά και της Ελλάδας, θα κάνει αίτηση ένταξης στην ΟΝΕ (Οικονομική και Νομισματική Ένωση) στις 9 Μαρτίου του 2000.

Σε εκδήλωση που έγινε στο Ζάππειο, ο τότε πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως «Οι θυσίες του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο και η Ελλάδα μπαίνει στην ΟΝΕ με το σπαθί της». Λίγο νωρίτερα, είχε αποστείλει επιστολή προς την ΕΕ, αναφέροντας πως «Η αίτηση ένταξης είναι η κατάληξη μιας μεγάλης προσπάθειας του ελληνικού λαού, σταθεροποιήσαμε την οικονομία μας και έχουμε εξασφαλίσει έναν ευνοϊκό οικονομικό ορίζοντα».

Περίπου τρείς μήνες αργότερα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στην Πορτογαλία, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 19 και 20 Ιουνίου του 2000, θα αποφασιστεί η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και ουσιαστικά στο Ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ολοκλήρωση της απόφασης για την πλήρη ένταξη ήρθε τον ίδιο χρόνο με την ένταξή της στο κοινό νόμισμα. Το ευρώ αντικατέστησε την δραχμή και μια σειρά άλλων εθνικών νομισμάτων που προηγήθηκαν, με την ελπίδα ότι το νέο νόμισμα και η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σε κάθε τομέα, θα μπορούσε να δώσει μια μεγάλη ώθηση στην οικονομία των κρατών-μελών.

Σήμερα, άλλα 20 χρόνια αργότερα, οι Έλληνες είναι ακόμα διχασμένοι για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και το Ευρώ, ειδικά μετά την πρωτοφανή κρίση που πέρασε η χώρα την τελευταία δεκαετία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.