Μια φωτογραφία του πολέμου στο Βιετνάμ που τραβήχτηκε την 1η Φεβρουαρίου του 1968 στην Σαϊγκόν, από τον φωτογράφο του δικτύου Associated Press Έντι Άνταμς, έκανε τον γύρο του κόσμου ξεσηκώνοντας το αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πρόκειται για την πιο διάσημη φωτογραφία του πολέμου στο Βιετνάμ. Σε αυτή απεικονίζεται ο αρχηγός της αστυνομίας, να εκτελεί εν ψυχρώ με μια σφαίρα στο κεφάλι έναν Βιετκόνγκ.
Στη φωτογραφία ο στρατηγός και αρχηγός της αστυνομίας, Νγκουγιέν Νγκοκ Λόαν, πυροβολεί στο κεφάλι τον νοτιοβιετναμέζο κομμουνιστή Νκουγιέν Βαν Λεμ. Αργότερα ισχυρίστηκε, μιλώντας στους εκπροσώπους του τύπου, ότι επρόκειτο για μια κίνηση αγανάκτησης, γιατί νωρίτερα ο Λεμ και οι σύντροφοί του, είχαν πραγματοποιήσει επιδρομή σκοτώνοντας δεκάδες αστυνομικούς. Ανάμεσα τους, βρίσκονταν και συγγενείς του. Κανένας από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους δεν δικαιολόγησε την πράξη του.
#OnThisDay 1968: Viet Cong fighter Nguyen Van Lem was executed in public – a moment captured in one of the most iconic war photographs of all time. pic.twitter.com/cY17bvgzVS
— Yesterday Channel (@YesterdayTweets) February 1, 2020
Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε και έκανε τον γύρο του κόσμου. Σε λίγο καιρό, είχε γίνει σύμβολο της βαρβαρότητας του πολέμου στο Βιετνάμ. Η ζημιά στην εικόνα των Αμερικανών, ειδικά στο εσωτερικό της χώρας ήταν τεράστια, αφού είχαν αναλάβει το κύριο βάρος της διεξαγωγής του εμφυλίου, όντας στο πλευρό των Νοτιοβιετναμέζων που πολεμούσαν κατά των Βορείων κομμουνιστών.
Ο φωτογράφος έγινε διάσημος και γνώρισε την δόξα, ενώ το 1969, τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ. Αργότερα όμως, φαίνεται πως λυπήθηκε για αυτά που προκάλεσε η φωτογραφία και με επιστολή του στο περιοδικό TIME προσπάθησε να δικαιολογήσει τον στρατηγό Λοάν.
Η επιστολή έγραφε: «Ο στρατηγός σκότωσε ένα Βιετκόνγκ κι εγώ τον σκότωσα με τη φωτογραφική μου μηχανή. Οι φωτογραφίες είναι το πιο ισχυρό όπλο στον κόσμο. Οι άνθρωποι τις πιστεύουν, αλλά οι φωτογράφοι συχνά ψεύδονται, έστω και χωρίς δόλο. Οι φωτογραφίες λένε συχνά τη μισή αλήθεια, όπως και στην περίπτωση του Λόαν».
Όταν ο στρατηγός Λοάν πέθανε εξόριστος στις ΗΠΑ το 1998, ο Άνταμς τον χαρακτήρισε «ήρωα ενός δίκαιου σκοπού». Ο Έντι Άνταμς, ο φωτογράφος που τράβηξε την πιο διάσημη φωτογραφία του πολέμου του Βιετνάμ, πέθανε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2004, σε ηλικία 71 ετών.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.