Ήταν 18 Νοεμβρίου του 1978 όταν ένας αιρετικός πάστορας, ο οποίος λεγόταν Jim Jones οδήγησε στην μαζική αυτοκτονία 900 πιστούς του, μεταξύ των οποίων και 300 ανήλικα παιδιά στο Jonestown της Γουιάνα στη Νότια Αμερική.

">

Ο Jim Jones ήταν ένας χαρισματικός πάστορας στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος ηγήθηκε μιας φυλετικά ποικιλόμορφης κοινότητας με αιρετική ταυτότητα, που ονομαζόταν «Peoples Temple» από το 1955 έως το 1978.

Ο Jones έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο «επαναστατικής αυτοκτονίας» στο συγκρότημα, του οποίου τα μέλη είχαν «εξασκήσει» στο παρελθόν, στο οποίο ένα φρουτοποτό ήταν αναμεμειγμένο με κυάνιο, υπνωτικά και ηρεμιστικά.

Πρώτα το έριξαν στο στόμα μωρών και παιδιών μέσω σύριγγας και στη συνέχεια το ήπιαν τα ενήλικα μέλη. 

Η ενέργεια αυτή ήταν απότοκο της έρευνας που διεξήχθη από την τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και την επακόλουθη δολοφονία του γερουσιαστή Leo Ryan από την ασφάλεια του Jones, καθώς είχε πάει να δει από κοντά τι συμβαίνει στο Jonestown.

Το Jonestown ήταν ένα από τα πολλά κοινωνικά πειράματα που προέκυψαν μετά τη ριζοσπαστική δεκαετία του 1960, όταν ο ιδεαλισμός της εποχής ενέπνευσε τους ανθρώπους να δοκιμάσουν διαφορετικούς τρόπους ζωής.

Πολλοί από τους οπαδούς του Jones είχαν απογοητευτεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ και είχαν αναστατωθεί από τις ταραχές στις πόλεις σε όλη τη χώρα μετά τις δολοφονίες του Γενικού Εισαγγελέα Bobby Kennedy και του ηγέτη των πολιτικών δικαιωμάτων Martin Luther King Jr. το 1968.

Η Yulanda Williams, η οποία έζησε για λίγο στο Jonestown όταν ήταν φοιτήτρια, είπε σε αποκαλυπτικές δηλώσεις της στο TIME, πως η κατάσταση έμοιαζε σαν εφιάλτης.

Με την έλλειψη ενός ηγέτη για τα πολιτικά δικαιώματα που θα μπορούσε να καλύψει τη θέση του, αυτή και οι γονείς της άρχισαν να παρακολουθούν τις λειτουργίες του Jones.

«Ήμασταν πιο ευάλωτοι και η ευπάθειά μας ήταν αυτή που μας επέτρεψε να εξαπατηθούμε από κάποιον σαν τον Jim Jones», λέει. Ο πατέρας της Williams είχε επίσης πολλά προβλήματα υγείας και ήλπιζε ότι ο Jones θα μπορούσε να θεραπεύσει τις ασθένειές του.

Ο γιος του Jones, Stephan, ο οποίος δεν βρισκόταν στο Jonestown την ημέρα της σφαγής, «ανοίγει» στο ντοκιμαντέρ «Cult Massacre: One Day in Jonestown» ένα παράθυρο για τη νοοτροπία του πατέρα του:

«Διαχειριζόταν συνεχώς τις δικές του ανασφάλειες, και ήταν πολλές. Η προσοχή έπρεπε πάντα να είναι στραμμένη στον μπαμπά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις 100 άτομα της συγκεκριμένης αίρεσης που έμενα στον Jonestown κατάφεραν να διασωθούν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!