ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Το πιο αστείο στις «δημοσκοπήσεις» για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ερωτώνται και οι νεοδημοκράτες αν «πρέπει να είναι υποψήφιος;»!
prodeals.gr

Σαν σήμερα ξεκίνησε η δίκη των υπευθύνων για την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Στις 16 Οκτωβρίου του 1975

Σαν σήμερα ξεκίνησε η δίκη των υπευθύνων για την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Τον Ιούλιο του 1974, η επταετής δικτατορία των συνταγματαρχών έπεσε και αποκαταστάθηκε η δημοκρατία με την κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Στις 5 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, με πρωτοβουλία πολιτών ξεκίνησε η δίωξη των υπευθύνων για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, που οδήγησαν στον θάνατο 34 άτομα (επίσημα).

Ο εισαγγελέας έκανε προανάκριση και παρέδωσε το πόρισμά του στις 14 Οκτωβρίου του 1974. Ένα χρόνο αργότερα, στις 16 Οκτωβρίου, ξεκίνησε η δίκη των υπευθύνων για την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης. Η δίκη ξεκίνησε στις 9 το πρωί, σε αίθουσα των γυναίκειων φυλακών Κορυδαλλού για λόγος ασφαλείας.

Οι κατηγορούμενοι ήταν 33 στρατιωτικοί, αστυνομικοί και πολιτικοί που αντιμετώπιζαν κατηγορίες για 24 φόνους και σωρεία άλλων εγκλημάτων. Μεταξύ τους ήταν και ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και ο Δημήτριος Ιωαννίδης, που κατηγορούνταν για ηθική αυτουργία στις δολοφονίες.

Η δίκη κράτησε δυόμιση μήνες και κατά την διάρκειά της εξετάστηκαν 237 μάρτυρες κατηγορίας και 47 υπεράσπισης. Η απόφαση εκδόθηκε 2 ημέρες πριν αλλάξει ο χρόνος. 20 από τους κατηγορούμενους καταδικάστηκαν είτε σε ποινές φυλάκισης είτε σε ισόβια κάθειρξη, ενώ οι υπόλοιποι αθωώθηκαν.

Ο Δημήτριος Ιωαννίδης καταδικάστηκε σε ισόβια, μαζί του και ο Νικόλαος Ντερτιλής. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξης. Μαζί με την ισόβια καταδίκη που του είχε επιβληθεί νωρίτερα, άφησε την τελευταία του πνοή στις φυλακές του Κορυδαλλού το 1999. Το ίδιο συνέβη και με τους Ιωαννίδη και Ντερτιλή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τον Ιανουάριο του 1977, η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό με πολλούς από τους καταδικασθέντες να κρίνονται αθώοι. Όχι όμως και οι πρωταγωνιστές των γεγονότων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.