ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Σαν σήμερα το 2001: Η μοιραία συντριβή ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ ανοιχτά του Σουνίου (φώτο)

Από τους πέντε επιβαίνοντες, βρέθηκε μόνο η σορός της γιατρού Σοφίας Μπεφόν, δύο μήνες μετά το δυστύχημα

Σαν σήμερα το 2001: Η μοιραία συντριβή ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ ανοιχτά του Σουνίου (φώτο)

Σαν σήμερα 14 Ιανουαρίου του 2001, συνετρίβη το ελικόπτερο SX-XOT του ΕΚΑΒ κοντά στο Σούνιο, ενώ εκτελούσε διακομιδή ασθενούς από την Πάτμο.

Ήταν μεσημέρι, της 14ης Ιανουαρίου και συγκεκριμένα ώρα 12:55 όταν δόθηκε τηλεφωνικά από το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ, αίτηση αεροδιακοµιδής ασθενούς από την Πάτµο.

Το ελικόπτερο απογειώθηκε από το Ελληνικό με πλήρωμα τεσσάρων ανθρώπων. Θα πραγματοποιούσαν αεροδιακομιδή του 75χρονου Αγαπητού Βαρκάδου, που είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο, σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αποτελούνταν από τον ιταλό κυβερνήτη Αντόνιο Βακάρι, τον συγκυβερνήτη Παναγιώτη Καταβέλη, την γιατρό Σοφία Μπεφόν και τον νοσηλευτή Γιώργο Λεβεντζώνη. Η απογείωση του ελικοπτέρου από το αεροδρόμιο του Ελληνικού έγινε στις 13:46. Η μοιραία πτήση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στις 14 Ιανουαρίου 2001 η συντριβή του και η θυσία του πληρώματός του

Μετά πτήση 48 λεπτών, υπό καλές καιρικές συνθήκες, το ελικόπτερο προσγειώθηκε στη Μύκονο στις 14:34 και αφού ανεφοδιάστηκε µε καύσιμα απογειώθηκε για τον τελικό προορισµό του. Το ελικόπτερο προσγειώθηκε στην Πάτμο στις 15:22. Στην Αττική επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες και αποφασίστηκε στην επιστροφή να προσγειωθεί στη Σύρο.

Ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου όμως, λαμβάνοντας υπ’ όψη το τελευταίο καιρικό δελτίο, πήρε την απόφαση να συνεχίσει προς Αθήνα, παρά το γεγονός ότι επικρατούσαν ιδιαιτέρως δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Οι διασώστες προσπαθούν να εντοπίσουν στον χάρτη το σημείο της πτώσης του ελικοπτέρου./ copyright Eurokinissi

Από το Ελληνικό δόθηκε η εντολή, το ελικόπτερο να κατευθυνθεί προς στην Αίγινα, όμως επτά ναυτικά μίλια νότια του Σουνίου το ελικόπτερο εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ. Σήμανε συναγερμός και ακολούθησαν οι διαδικασίες έκτακτης ανάγκης από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης. Επί πέντε ημέρες δεν υπήρχε κάτι που να δείχνει την τύχη του ελικοπτέρου και των επιβαινόντων.

Πέντε ημέρες μετά την εξαφάνισή του, εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, ανοιχτά του Σουνίου κοντά στην νησίδα Άγιος Γεώργιος.

Ήταν προφανές, ότι λόγω της κακοκαιρίας, το ελικόπτερο προσέκρουσε στην επιφάνεια της θάλασσας. Η μοιραία πτήση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στις 14 Ιανουαρίου 2001 η συντριβή του και η θυσία του πληρώματός του

Ακαριαίος θάνατος για όλους

Σύμφωνα με το πόρισμα το ελικόπτερο πήρε αριστερή κλίση και προσέκρουσε στην επιφάνεια της θάλασσας με αποτέλεσμα να αποκοπεί το ουραίο τμήμα. Η καμπίνα διαλύθηκε και βυθίστηκε αμέσως. Λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης ο θάνατος των 5 ανθρώπων εικάζεται ότι ήταν ακαριαίος.

Τα σώματά τους παρασύρθηκαν από τα θαλάσσια ρεύματα, μακριά από το σημείο της πτώσης.

Τα κύρια τµήµατα του ελικοπτέρου εντοπίστηκαν από το ωκεανογραφικό πλοίο «ΑΙΓΑΙΟ» του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, σε βάθος 248μ. πέντε ημέρες μετά, οι έρευνες για την ανεύρεση των αγνοουμένων συνεχίστηκαν έως το βράδυ της 25-1-2001, χωρίς αποτέλεσµα. Παράλληλες έρευνες βαθυσκάφους για τον εντοπισµό των αγνοουµένων δεν απέδωσαν.

Από τους πέντε επιβαίνοντες, βρέθηκε μόνο η σορός της γιατρού Σοφίας Μπεφόν (αναγνωρίστηκε με τη μέθοδο του DNA), δύο μήνες μετά το δυστύχημα: Στις 18 Μαρτίου του 2001, ψαράδες εντόπισαν το πτώμα της στη Γραμπούσα των Χανίων!

12 χρόνια μετά την πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, η υπόθεση έκλεισε με απόφαση καταβολής αποζημίωσης ύψους 600.000 ευρώ στους συγγενείς της άτυχης γιατρού από το ελληνικό δημόσιο λόγω του ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας των αεροδρομίων Μυκόνου και Αθήνας, δεν ενημέρωσαν τον κυβερνήτη για την επιδείνωση του καιρού που προκάλεσε την τραγωδία!

Ποια ήταν η γιατρός Σοφία Μπεφόν

Η Σοφία Μπεφόν γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Οκτωβρίου 1966. Το 1984εισήχθη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και το 1991 πήρε το πτυχίο της. Από το 1991 έως το1995 ειδικεύθηκε στην αναισθησιολογία και από το 1996 υπηρετούσε στο ιατρείο πόνου του «Αρεταίειου» Νοσοκομείου. Σταδιοδρόμησε ως γιατρός επειγόντων περιστατικών στο ΕΚΑΒ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Σεπτέμβριο 1999 μάλιστα, η Σοφία Μπεφόν, παρείχε ιατρική υποστήριξη στους απεγκλωβισθέντες από τα συντρίμμια των κτηρίων που κατέρρευσαν, σε πολυτραυματίες σεισμόπληκτους, στην περιοχή της Μεταμόρφωσης Αττικής και στο εργοστάσιο της εταιρίας RICOMEX. Το 2000 πρόσφερε τις υπηρεσίες της στους ναυαγούς του «Σαμίνα Εξπρές» και εθελοντικά σε σεισμόπληκτους στην Τουρκία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.