Οι αεροπορικές τραγωδίες στην ιστορία του αθλητισμού δεν είναι καθόλου λίγες. Ποιος δεν θυμάται το αεροπορικό δυστύχημα το οποίο ξεκλήρισε την ομάδα – θαύμα της βραζιλιάνικης Σαπεκοένσε το 2016;
Το πρώτο αεροπορικό δυστύχημα στην ιστορία του αθλητισμού έγινε στις 4 Μαΐου του 1949, όταν η θρυλική ομάδα της Τορίνο, που έγραφε ήδη ιστορία, βρισκόταν στο αεροπλάνο που προσέκρουσε στον λόφο Σουπέργκα λόγω δυνατής ομίχλης και σφοδρής καταιγίδας.
Την προηγούμενη ημέρα, η Τορίνο που ήταν πρώτη τότε στο Campionato με τέσσερις αγωνιστικές να απομένουν, έπαιξε σε φιλικό παιχνίδι στη Λισσαβόνα με αντίπαλο την Μπενφίκα. Το παιχνίδι έγινε προς τιμήν του παίκτη των «αετών» Φρανσίσκο Φερνάντεζ, ο οποίος θα αποχωρούσε από την ενεργό δράση.
Η Τορίνο μπήκε στο αεροπλάνο της επιστροφής, ένα αεροσκάφος τύπου Fiat G-212 της εταιρείας Avio Linee Italiane, όμως όταν έφτασε πάνω από το Τορίνο έπεσε σε ομίχλη και σφοδρή καταιγίδα. Το αεροπλάνο χαμήλωσε το ύψος του και πριν προσγειωθεί προσέκρουσε στους πλαϊνούς τοίχους της βασιλικής της Σουπέργκα, που βρίσκεται πάνω στον ομώνυμο λόφο, ο οποίος υψώνεται στη νότια πλευρά της πόλης.
Από τους 31 επιβαίνοντες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν 18 ποδοσφαιριστές της Τορίνο, δεν επέζησε κανείς. Σπουδαία ονόματα του ιταλικού ποδοσφαίρου, που είχαν όλα τα φόντα να γράψουν ιστορία με την Τορίνο αλλά και την εθνική Ιταλίας, έχασαν της ζωή τους, όπως ο Βαλέριο Μπατσικαλούπο, ο Βαλεντίνο Ματσόλα (πατέρας του μετέπειτα σπουδαίου μέσου της Ίντερ Σάντρο Ματσόλα), ο Άλντο Μπαλαρίν και ο Ρούμπενς Φαντίνι.
Όπως και στο δυστύχημα της Σαπεκοένσε, δυο ποδοσφαιριστές δεν ταξίδεψαν με την υπόλοιπη αποστολή και σώθηκαν. Ο Σάουρο Τομά ήταν τραυματίας και ο μετέπειτα προπονητής του Αιγάλεω, Λουίτζι Τζουλιάνο, δεν πρόλαβε να εκδώσει διαβατήριο.
Οι δυο ομάδες του Μιλάνου, Ίντερ και Μίλαν, διεκδικούσαν τότε τον τίτλο. Όμως ζήτησαν από την ιταλική ομοσπονδία να απονεμηθεί το πρωτάθλημα στην Τορίνο. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό και η Τορίνο αναγκάστηκε να κατέβει στους τέσσερις τελευταίους αγώνες με την ομάδα νέων. Οι υπόλοιπες ομάδες, σε ένδειξη σεβασμού έκαναν το ίδιο.
Η Τορίνο κέρδισε και τα τέσσερα τελευταία παιχνίδια και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ιταλίας. Όμως το κακό είχε γίνει. Η Τορίνο δεν απέκτησε ποτέ ξανά την ομάδα της δεκαετίας του ’40 και από τότε βρίσκεται στη σκιά της άλλης ομάδας της πόλης, της Γιουβέντους. Κάτι που πολλοί πιστεύουν πως δεν θα συνέβαινε αν δεν είχε προηγηθεί η τραγωδία της Σουπέργκα.