Η εικόνα της Παναγιάς της Τήνου βρέθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1823 στο κτήμα Δοξαρά του νησιού και στη θέση αυτή κτίστηκε ο ναός όπου τοποθετήθηκε η εικόνα, η οποία απεικονίζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Ο Ναός της Ευαγγελιστρίας στην Τήνο έγινε με τα χρόνια κέντρο της ορθοδοξίας, όπου πιστοί απ’ όλη την Ελλάδα έρχονται για να προσκυνήσουν.

Με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, ο Γέροντας Μιχάλης Πολυζώνης είδε στον ύπνο του την Παναγία να τον διατάζει να σκάψει στον αγρό του Αντώνη Δοξαρά για αν βρει την εικόνα της. Εκείνος την άκουσε αλλά η εικόνα δεν βρέθηκε.

Ένα χρόνο περίπου αργότερα, η μοναχή Πελαγία, κατά κόσμον Λουκία Νεγρεπόντη, είδε κι αυτή επανειλημμένα στον ύπνο της την παναγία, η οποία τη διέταζε να εμφανιστεί μπροστά στους προκρίτους του νησιού και να τους μεταπείσει, ώστε να συνεχιστούν οι έρευνες στο κτήμα.

Οι έρευνες τελικά συνεχίστηκαν αλλά τα μόνα που βρέθηκαν ήταν τα ερείπια ενός αρχαίου ναού και ένα ξερό πηγάδι. Αμέσως μετά, στην Τήνο έπεσε επιδημία πανώλης. Για να εξιλεωθεί η Παναγία, αποφασίστηκε να κτιστεί ένας μικρός ναός στο σημείο. Κατά τη διάρκεια της τελετής του θεμέλιου λίθου, οι παρευρισκόμενοι είδαν με έκπληξη πως το πηγάδι ήταν γεμάτο νερό. Θεώρησαν πως έγινε θαύμα και η αναζήτηση της εικόνας ξεκίνησε ξανά.

Στις 30 Ιανουαρίου του 1823, οι εργασίες για την ανέγερση του ναΐσκου συνεχίζονταν, όταν η αξίνα ενός εθελοντή του δήμου προσέκρουσε στην εικόνα και την έσπασε στα δυο. Μόλις το κατάλαβε μάζεψε τα κομμάτι και ενώ προσπαθούσε να τα κολλήσει, εκείνα κόλλησαν μόνα τους, ως εκ θαύματος.

Η είδηση εξαπλώθηκε αστραπιαία στο νησί και οι πιστοί έτρεξαν να προσκυνήσουν την εικόνα. Λίγες μέρες αργότερα, η πανώλη εξαφανίστηκε από την Τήνο. Η εικόνα που είναι μικρή σε διαστάσεις, αναπαριστά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Είχε υποστεί φθορές από πυρκαγιά αλλά και από την παραμονή της για δεκάδες χρόνια στο έδαφος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σήμερα βρίσκεται ναό που κτίσθηκε πάνω από τον αρχικό ναΐσκο με συνεισφορές των κατοίκων της Τήνου και είναι κατάκοσμη και σκεπασμένη εξ ολοκλήρου πλην των προσώπων, με χρυσό, άργυρο και με αναρίθμητα τιμαλφή και πολύτιμους λίθους.