Στη σύγχρονη εποχή οι γυναίκες είναι εξοικειωμένες με τα τεστ εγκυμοσύνης που δείχνουν ακόμα και σε ποια εβδομάδα κύησης βρίσκετε η μέλλουσα μητέρα. Το ίδιο όμως δεν συνέβαινε και στον Μεσαίωνα ή κατά την αρχαιότητα, όταν έπρεπε μέσα από πιο σύνθετες μεθόδους να διαπιστώσουν έγκαιρα την εγκυμοσύνη τους.
Κριθάρι ή σιτάρι;
Κάποια τεστ εγκυμοσύνης χρησιμοποιήθηκαν από τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό. Όλη η διαδικασία βρέθηκε αναλυτικά γραμμένη σε ιατρικό πάπυρο της εποχής και περιέγραφε ότι η γυναίκα έπρεπε να ουρήσει ξεχωριστά σε έναν σωρό από σπόρους κριθαριού και σιταριού. Εάν μετά από κάποιες ώρες άνοιγε ο σπόρος του κριθαριού τότε η γυναίκα περίμενε αγόρι και αντίστοιχα του σιταριού αντιστοιχούσε σε κορίτσι.
Τη δεκαετία του 1960, γυναικολόγοι βρήκαν κάποια εγκυρότητα στη μέθοδο. Διαπίστωσαν με μια επανάληψη του πειράματος ότι οι εγκυμονούσες γυναίκες που ούρησαν είτε σε κριθάρι είτε σε σιτάρι όντως ενεργοποίησαν τον σπόρο, σε σχέση με γυναίκες οι οποίες έκαναν την ίδια διαδικασία και δεν ήταν σε ενδιαφέρουσα. Όμως, αυτό δεν είχε καμία σχέση με το φύλο του παιδιού.
Οι αρχαίοι Έλληνες προτιμούσαν τα κρεμμύδια και το μέλι
Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν πιο ασυνήθιστες μεθόδους για να ανακαλύψουν μια εγκυμοσύνη. Μια από αυτές ήταν η εισαγωγή κρεμμυδιού στον κόλπο της γυναίκας λίγο πριν κοιμηθεί. Εάν την επόμενη ημέρα η δυσοσμία ήταν έντονη σήμαινε ότι η μήτρα της ήταν άδεια και επέτρεψε στην άσχημη οσμή να ανέβει προς τον οισοφάγο.
Μια παραλλαγή ήταν η τοποθέτηση ενός λινού αρωματισμένου υφάσματος. Ο Ιπποκράτης θεωρούσε ότι μόνο η χορήγηση μελιού με νερό μπορεί να έχει αξιόπιστα αποτελέσματα. Έδινε ένα ποτήρι νερό με αραιωμένο μέλι. Θετικό θεωρούταν το αποτέλεσμα όταν η γυναίκα είχε έντονες κράμπες στην κοιλιά της λίγη ώρα αργότερα.
Οι προφήτες «Τσουκ»
Κατά την περίοδο του Μεσαίωνα, υπήρχαν οι προφήτες «Τσουκ», οι οποίοι μπορούσαν να ανακαλύψουν μια εγκυμοσύνη κοιτώντας τα ούρα της υποψήφιας μητέρας. Όταν ήταν πιο σκούρα το αποτέλεσμα ήταν θετικό.
Ορμόνες και σύγχρονες δοκιμές εγκυμοσύνης
Το πρώτο μισό του 20ου αιώνα ανακαλύφθηκε η χοριακή γοναδοτροπίνη, μια ορμόνη που χρησιμεύει ως δείκτης εγκυμοσύνης και ανιχνεύετε στα ούρα των εγκύων. Οι πρώτες δοκιμές έγιναν σε αρουραίους και κουνέλια. Ύστερα από εξειδικευμένη εξέταση στα ούρα, το δεύτερο σημείο που εξέτασαν ήταν οι ωοθήκες και διεπίστωσαν την εγκυρότητα του αποτελέσματος.
Από τη δεκαετία του ’60 κυκλοφόρησαν στο εμπόριο έτοιμα τεστ εγκυμοσύνης, τα οποία με βάση την ίδια ορμόνη έχουν απόλυτα έγκαιρα αποτελέσματα με λίγες μόνο σταγόνες ούρων.