
Μια μυστηριώδης «πυραμίδα» ηλικίας 12.000 ετών ανακαλύφθηκε στον βυθό της θάλασσας κοντά στην Ταϊβάν.
Καθισμένο μόλις 82 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας κοντά στα νησιά Ryukyu της Ιαπωνίας, ένα μυστηριώδες αντικείμενο που ονομάζεται μνημείο Yonaguni συνεχίζει να βάζει σε αμηχανία τους ερευνητές.
Αυτή η γιγαντιαία κατασκευή με τα αιχμηρά γωνιακά σκαλοπάτια έχει ύψος περίπου 90 πόδια και φαίνεται να είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από πέτρα, γεγονός που οδηγεί πολλούς να πιστεύουν ότι είναι ανθρώπινο δημιούργημα.
Ωστόσο, οι δοκιμές της πέτρας δείχνουν ότι είναι ηλικίας άνω των 10.000 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι αν ένας πολιτισμός έχτισε αυτή την πυραμίδα με το χέρι, αυτό θα είχε γίνει πριν η περιοχή αυτή βυθιστεί στο νερό – πριν από 12.000 χρόνια.
Αυτό θα την τοποθετούσε πιο πίσω στην ιστορία από τις περισσότερες άλλες αρχαίες κατασκευές κατά αρκετές χιλιάδες χρόνια , συμπεριλαμβανομένων των αιγυπτιακών πυραμίδων και του Στόουνχεντζ.
Επί του παρόντος, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ικανότητα των αρχαίων ανθρώπων να κατασκευάζουν μεγάλες δομές όπως ναούς και πυραμίδες εξελίχθηκε παράλληλα με την ανάπτυξη της γεωργίας πριν από 12.000 χρόνια.
Αν όμως μια προηγμένη κοινωνία έχτιζε ήδη γιγάντιες βαθμιδωτές πυραμίδες πολύ πριν από αυτή τη χρονική περίοδο, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα τα βιβλία της ιστορίας και να αποκαλύψει μια άλλη χαμένη φυλή ανθρώπων – όπως ακριβώς οι μύθοι της Ατλαντίδας.
Στην πραγματικότητα, το μνημείο Yonaguni αποκαλείται συχνά «η Ατλαντίδα της Ιαπωνίας», αλλά οι σκεπτικιστές συνεχίζουν να ανοίγουν τρύπες στη θεωρία ότι η δομή αυτή χτίστηκε πράγματι από ανθρώπινα χέρια.
Αν το μνημείο Yonaguni πράγματι χτίστηκε από έναν μυστηριώδη πολιτισμό πριν από 10.000 χρόνια, θα προστεθεί στον αυξανόμενο κατάλογο των αινιγματικών κατασκευών που θα έπρεπε να είναι αδύνατο να κατασκευαστούν τόσο καιρό πριν.
Χτισμένο περίπου την ίδια χρονική περίοδο, το μνημείο Yonaguni θα μπορούσε ενδεχομένως να ενταχθεί στην τεχνητή αρχαία δομή του Göbekli Tepe στην Τουρκία ως απόδειξη χαμένων πολιτισμών.
Αυτός ο αρχαιολογικός χώρος στην Άνω Μεσοποταμία πιστεύεται ότι κατοικήθηκε από το 9500 π.Χ. περίπου έως τουλάχιστον το 8000 π.Χ., κατά τη διάρκεια της προ-κεραμικής νεολιθικής εποχής.
Αυτό είναι πάνω από 5.000 χρόνια πριν από την κατασκευή των αιγυπτιακών πυραμίδων και περίπου 6.000 χρόνια πριν από το Στόουνχεντζ.
Εν τω μεταξύ, μια άλλη αρχαία δομή στην Ινδονησία θα μπορούσε να προηγείται του Göbekli Tepe και της Ατλαντίδας της Ιαπωνίας κατά ένα συγκλονιστικό χρονικό διάστημα.
Η Gunung Padang, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από Ολλανδούς εξερευνητές το 1890, λέγεται ότι είναι η αρχαιότερη πυραμίδα στον κόσμο.
Μελέτες δείχνουν ότι ο «μεγάλιθος» βάθους 98 ποδιών που είναι βυθισμένος μέσα σε έναν λόφο από βράχο λάβας χρονολογείται πριν από περισσότερα από 16.000 χρόνια.
Το 2023, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η δομή υπόσχεται να ανατρέψει τη συμβατική σοφία σχετικά με το πόσο «πρωτόγονες» ήταν στην πραγματικότητα οι κοινωνίες των κυνηγών-συλλεκτών – αποκαλύπτοντας τις πραγματικές «μηχανικές ικανότητες των αρχαίων πολιτισμών».
Σύμφωνα με τον Δρ Masaaki Kimura, η υπόθεση γύρω από την Ατλαντίδα της Ιαπωνίας είναι σε μεγάλο βαθμό ακόμη ανοιχτή προς συζήτηση. Ο Kimura είναι ο επιστήμονας που εξέτασε την ηλικία του ψαμμίτη, διαπιστώνοντας ότι τα πετρώματα χρονολογούνται πάνω από 10.000 χρόνια πριν.
Σε αυτό το σημείο της ιστορίας, η δομή θα πρέπει να βρισκόταν ακόμη σε ξηρά, πριν το λιώσιμο των τεράστιων παγετώνων προκαλέσει την άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας στο τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων.
Μελέτες δείχνουν ότι στο αποκορύφωμα της Εποχής των Παγετώνων, περίπου 20.000 χρόνια πριν, η στάθμη της θάλασσας ήταν περίπου 400 πόδια χαμηλότερη από ό,τι σήμερα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.