Ο Κέλτος ή Κελτός, όπως θα έχετε ήδη ακουστά, ήταν γιος του Ηρακλή και της Κελτίνης ή Κελτώς.
Ο Ηρακλής, στην εκστρατεία του εναντίον του Γηρυόνη, βρέθηκε στη Βρετανία — γεγονός το οποίο πολλοί μελετητές συνδέουν με τον Δέκατο άθλο του.
Εκεί γνώρισε την κόρη του βασιλιά Βρεταννού, Κελτίνη.
Η όμορφη νέα του έκρυψε τα βόδια που αναζητούσε και υποσχέθηκε στον ήρωα να του τα επιστρέψει μόνο αν αυτός δεχόταν να έχει μια ερωτική επαφή μαζί της.
Από αυτή την συνεύρεση απέκτησαν τον Κέλτο.
Λέγεται πως το όνομα Κέλτος ή Κελτίνη σημαίνει αυτόν που ιππεύει τον κέλητα ίππο, τον πιο γρήγορο, αφού “κέλλω” σημαίνει “κινώ, θέτω σε γρήγορη κίνηση”.
Κατά μία άλλη εκδοχή ονομάστηκαν Κέλτες όντως από το ρήμα κέλλω επειδή ο Ηρακλής ήθελε τα βόδια γρήγορα, κινήθηκε δηλαδή γρήγορα στο να πάρει την απόφαση και να κοιμηθεί με την Κελτίνη.
Επιστρέφοντας ο Ηρακλής από τον άθλο μαζί με τα βόδια του Γηρυόνη, έπεσε στην παγίδα της Κελτίνης, η οποία έκρυψε την αγέλη των βοδιών και υποσχέθηκε στον ήρωα να του τα επιστρέψει μόνο αν αυτός δεχόταν να έχει μια σεξουαλική επαφή μαζί της.
Ο Ηρακλής δέχθηκε επειδή ήθελε τα βόδια γρήγορα, αλλά και επειδή η Κελτίνη ήταν όμορφη. Με τον τρόπο αυτό ο Ηρακλής έγινε πατέρας του Κελτού, που έδωσε το όνομά του στους Κέλτες.
Λέγεται πως φεύγοντας ο Ηρακλής από την Βρετανία άφησε το τόξο του στην Κελτίνη με την εντολή να το δώσει στο γιό του Κελτό.
Εάν ο Κέλτος κατάφερνε να το τεντώσει θα γινόταν γενάρχης των Κελτών. Ο Κέλτος το κατάφερε.