Ο Τιτανικός βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, μετά από σύγκρουση με ένα παγόβουνο, και παρέσυρε στο θάνατο πάνω από 1.500 άτομα.
Ένα υπερωκεάνιο που χρειάστηκε τρία χρόνια για να κατασκευαστεί βυθίστηκε μόλις λίγες ώρες μετά τον απόπλου του. Η βύθιση του Τιτανικού έχει ερευνηθεί πιθανότατα όσο κανένα άλλο ναυάγιο και έχει αποδοθεί σε πλήθος αιτιών. Έχει εμπνεύσει ταινίες, ντοκιμαντέρ, θεωρίες συνομωσίας και βιβλία.
Σε ένα από τα βιβλία που περιγράφουν τα γεγονότα μέχρι τη βύθιση του Τιτανικού, με τίτλο «Η καταστροφή του Τιτανικού: Οιωνοί, Μυστήρια και Ατυχίες του καταραμένου πλοίου» του Βρετανού συγγραφέα, James Bancroft, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις κατάρες που κουβαλούσε.
Οι… ατυχίες ξεκίνησαν από την κατασκευή του Τιτανικού
Πριν ακόμα ο Τιτανικός αποπλεύσει από το Σαουθάμπτον για το παρθενικό του ταξίδι, με προορισμό τη Νέα Υόρκη με 2.240 επιβάτες και πλήρωμα, τα πράγματα δεν φάνηκε να είναι πολύ… ευοίωνα.
Την ώρα που έβγαινε από το λιμάνι, το πλοίο παραλίγο να συγκρουστεί με το SS New York και κατά τη διάρκεια της κατασκευής του στο Μπέλφαστ είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στις αποθήκες άνθρακα του πλοίου.
Ο Τιτανικός ήταν το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο πλοίο στον κόσμο εκείνη την εποχή, ένα πραγματικό πλωτό παλάτι αξίας 7,5 εκατ. δολαρίων το 1912.
Αλλά, όπως αναφέρει η New York Post, βασισμένη στο βιβλίο του Bancroft, ήταν περιτυλιγμένος από μία… γρουσουζιά. Φημολογείται ότι στο πλοίο υπήρχε το καπάκι του φέρετρου μιας καταραμένης αιγυπτιακής μούμιας.
«Υπάρχουν περισσότερα παράξενα γεγονότα σχετικά με τον Τιτανικό σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο πλοίο στην ιστορία, και η καχυποψία και οι κακοί οιωνοί που συνδέονται με αυτό υποδηλώνουν ότι το είχε η μοίρα του να καταλήξει σε υγρό τάφο και το παγόβουνο ήταν απλά το μέσο για την κόλαση» αναφέρεται στο βιβλίο.
Καθώς ο Τιτανικός ετοιμαζόταν να αποπλεύσει, περίπου 50 επιβάτες που είχαν κάνει κράτηση είχαν τόσο κακό προαίσθημα που αρνήθηκαν να επιβιβαστούν την τελευταία στιγμή κι ας είχαν πληρώσει μια… περιουσία για το εισιτήριο.
Το βιβλίο που είχε «προβλέψει» το ναυάγιο του Τιτανικού και ο… γρουσούζης καπετάνιος
Δεκατέσσερα χρόνια πριν από το παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού, είχε δημοσιευτεί ένα ανατριχιαστικό διήγημα του Αμερικανού συγγραφέα Morgan Andrew Roberson, το οποίο περιέγραφε λεπτομερώς τη βύθιση ενός φανταστικού υπερωκεάνιου, του Τιτάνα, το οποίο προσέκρουσε σε παγόβουνο περίπου 400 ναυτικά μίλια από το Νιουφάουντλαντ, περίπου δηλαδή στο σημείο που βυθίστηκε και ο Τιτανικός. Όπως και με τον Τιτανικό, το φανταστικό Τιτάν δεν διέθετε αρκετές σωσίβιες λέμβους.
Όταν ο Έντουαρντ Σμιθ έγινε καπετάνιος του Τιτανικού την 1η Απριλίου, είχε ήδη εμπλακεί σε κάποια… ατυχή περιστατικά, ένα εκ των οποίων στο αδελφό πλοίο του Τιτανικού, το Olympia.
Είχε επίσης προσαράξει αρκετά πλοία, είχε χτυπήσει ένα ρυμουλκό στο λιμάνι της Νέας Υόρκης και είχε εμβολιστεί από το πολεμικό πλοίο HMS Hawke.
Ο ίδιος, σύμφωνα τον Βρετανό συγγραφέα, είχε εξομολογηθεί στους φίλους του ότι αισθανόταν γρουσούζης. Λέγεται ότι κάποιοι υπάλληλοι αρνήθηκαν να σαλπάρουν με τον Τιτανικό για να μην είναι μαζί του.
«Βλέπω ανθρώπους στο νερό να ουρλιάζουν» – Η συμβουλή του αστρολόγου που πήγε χαμένη
Αρκετοί ήταν οι επιβάτες που ζήτησαν τη συμβουλή από μέντιουμ, που τους προειδοποίησαν να μην κάνουν το ταξίδι με τον Τιτανικό.
Ένας γνωστός Ιρλανδός αστρολόγος λέγεται ότι προειδοποίησε τον εκδότη βρετανικής εφημερίδας, W.T. Stead, να μην ταξιδέψει με τον Τιτανικό.
«Βλέπω περισσότερους από χίλιους ανθρώπους, ανάμεσά τους κι εσάς, να παλεύουν απεγνωσμένα στο νερό. Ουρλιάζουν για βοήθεια και παλεύουν για τη ζωή τους. Αλλά αυτό δεν ωφελεί κανέναν από αυτούς… συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού σας» του είπε ο Chiro αλλά ο Stead δεν τον άκουσε και «έφαγε το κεφάλι του».
Τελευταία φορά εθεάθη να διαβάζει ένα βιβλίο στην αίθουσα καπνιστών της πρώτης θέσης, ενώ γύρω του επικρατούσε χάος.