ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πορδοσάλτε...
prodeals

Βρετανία: Εντοπίστηκε εντυπωσιακό σπαθί του 6ου αιώνα σε νεκροταφείο

Διαθέτει ασημένια και επίχρυση λαβή, με διακοσμητικό μοτίβο εξαιρετικής δεξιοτεχνίας, και λεπίδα που φέρει μια γραφή με ρουνικούς χαρακτήρες

Βρετανία: Εντοπίστηκε εντυπωσιακό σπαθί του 6ου αιώνα σε νεκροταφείο

Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι σε ένα αγγλοσαξονικό νεκροταφείο στο αγροτικό Κεντ στην Βρετανία, καθώς εντόπισαν ένα εντυπωσιακό σπαθί του 6ου αιώνα.

Το όπλο βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης και παρομοιάζεται με το σπαθί που βρέθηκε στο Sutton Hoo, την αγγλοσαξονική ταφή στο Suffolk.

Διαθέτει ασημένια και επίχρυση λαβή, με διακοσμητικό μοτίβο εξαιρετικής δεξιοτεχνίας, και λεπίδα που φέρει μια γραφή με ρουνικούς χαρακτήρες.

Ακόμη και στοιχεία από το θηκάρι του από δέρμα και ξύλο και τη γούνα κάστορα που το επένδυε έχουν επίσης διασωθεί. Στο κοντάκι του είναι προσαρτημένο ένα δαχτυλίδι, που ίσως συμβολίζει έναν όρκο σε βασιλιά ή άλλο άτομο υψηλού κύρους.

Το σπαθί συγκαταλέγεται μεταξύ των εντυπωσιακών αντικειμένων που έχουν ανακαλυφθεί από ένα πρώιμο μεσαιωνικό νεκροταφείο κοντά στο Καντέρμπουρι, του οποίου η ακριβής τοποθεσία δεν έχει αποκαλυφθεί, καθώς προγραμματίζονται περαιτέρω ανασκαφές.

Δώδεκα ταφές έχουν ανασκαφεί μέχρι στιγμής και πιστεύεται ότι υπάρχουν άλλες 200, οι οποίες θα χρειαστούν χρόνια για να εξερευνηθούν. Χρονολογούνται από τον πέμπτο και έκτο αιώνα.

Ο Duncan Sayer, επικεφαλής αρχαιολόγος και καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire, δήλωσε στον Guardian: “Κρατάμε κρυφό το όνομα του χώρου. Πρόκειται για ένα πολύ πλούσιο νεκροταφείο. Θα ήταν πραγματική τραγωδία αν γινόταν ευρέως γνωστό πριν το ανασκάψουμε”.

Όσον αφορά στο σπαθί: “Είναι πραγματικά απίστευτο, στην κορυφή των σπαθιών, ένα αντικείμενο ελίτ από κάθε άποψη, το οποίο είναι υπέροχο. Ανταγωνίζεται τα σπαθιά από το Ντόβερ και από το Sutton Hoo”.

Στον ίδιο τάφο ήταν θαμμένο ένα χρυσό μενταγιόν, με επιγραφή φιδιού ή δράκου. Καθώς τέτοια μενταγιόν τα φορούσαν γυναίκες υψηλού κύρους, πιστεύεται ότι ήταν πολύτιμο ενθύμιο από γυναίκα συγγενή ή πρόγονο.

Όλοι οι ανδρικοί τάφοι έχουν όπλα όπως δόρατα και ασπίδες. Όλοι οι γυναικείοι τάφοι έχουν μαχαίρια, καθώς και καρφίτσες και πόρπες, μεταξύ άλλων αντικειμένων.

Οι ανακαλύψεις θα παρουσιαστούν στην επερχόμενη σειρά του BBC Two Digging for Britain, η οποία δείχνει ότι ένα ανέγγιχτο αγγλοσαξονικό νεκροταφείο “παραδίδει τώρα τα μυστικά του”.

Ένα μικροσκόπιο που χρησιμοποιεί η συντηρήτρια Dana Goodburn-Brown μπορεί να μεγεθύνει τις λεπτομέρειες στο σπαθί πάνω από 10 φορές και να αποκαλύψει κρυφά στοιχεία για τις ταφικές πρακτικές αυτής της κοινότητας του Κεντ.

Έχει, για παράδειγμα, βρει κουκούλια μύγας στο σπαθί, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα δεν καλύφθηκε αμέσως πριν ταφεί, δίνοντας ίσως χρόνο στους αγαπημένους του να το αποχαιρετήσουν.

“Έτσι μαθαίνουμε κάτι για τις ταφικές πρακτικές”, λέει η ίδια στην εκπομπή.

Ένας από τους τάφους ανήκε σε μια γυναίκα που θάφτηκε στα τέλη του πέμπτου αιώνα με αντικείμενα που προέρχονταν από τη Σκανδιναβία. Ορισμένοι από τους τάφους του μεταγενέστερου έκτου αιώνα έχουν αντικείμενα φραγκικής προέλευσης.

Η ανασκαφή αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου έργου.

Μια μελέτη 300 πρώιμων Αγγλοσαξόνων από όλη την ανατολική ακτή της Βρετανίας διαπίστωσε ότι περίπου το 75% του DNA προερχόταν από την ηπειρωτική βόρεια Ευρώπη – “ένα σημαντικό μεταναστευτικό γεγονός μετά τη διακοπή της ρωμαϊκής διοίκησης στη Βρετανία”, δήλωσε ο Sayer.

Και πρόσθεσε: “Πριν δημοσιεύσουμε αυτά τα αποτελέσματα, υπήρχε ακόμη αρκετή συζήτηση σχετικά με το αν πράγματι υπήρξε σημαντική μετανάστευση.

Τώρα είναι απολύτως βέβαιο ότι πρέπει να υπήρξε μια πολύ σημαντική εισροή, ιδίως στην ανατολική ακτή που έλαβε χώρα επί γενεές. Δεν προέρχονται από ένα μέρος, αλλά από πολλά μέρη. Αυτό το νεκροταφείο βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος αυτής της εργασίας”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το σπαθί και άλλα ευρήματα θα υποβληθούν σε μια μακρά διαδικασία συντήρησης, πριν καταλήξουν στο Μουσείο του Folkestone.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.