Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) μέσω επίσημης επιστολής στον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη τόνισε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των δωματίων καραντίνας χρησιμοποιείται από τουρίστες που διαμένουν σε Airbnb.
Τα ξενοδοχεία καραντίνας δεν είναι νοσοκομεία ούτε οι ιδιοκτήτες τους έχουν καμία πρόθεση να τα μετατρέψουν σε τέτοια. Βρέθηκαν με τεράστια προσπάθεια, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση τουριστών που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό, δεν χρήζουν νοσηλείας και δεν μπορούν να απομονωθούν στο τουριστικό κατάλυμα που διέμεναν αναφέρει η πανελλήνια ομοσπονδία ξενοδόχων.
Σημειώνεται πως τα νόμιμα αδειοδοτημένα τουριστικά καταλύματα έχουν το δικαίωμα να διαθέτουν και δωμάτια απομόνωσης για πελάτες τους που βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό (για αυτό άλλωστε όταν επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες η παραίνεση από αυτές είναι να συνεχίσουν να φιλοξενούν απομονωμένους τους πελάτες τους), ωστόσο δεν έχουν όλα τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία, με δεδομένο πως η σωστή τήρηση της διαδικασίας απομόνωσης σε έναν χώρο με τόσο πολλούς διαμένοντες δεν είναι εύκολη υπόθεση αναφέρει η ΠΟΞ.
Ωστόσο, σημειώνει η ΠΟΞ, οι τουρίστες που έχουν επιλέξει να διαμείνουν στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό ασφαλώς και μπορούν και πρέπει να απομονώνονται στο χώρο που έχουν μισθώσει και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να επιβαρύνουν τα ξενοδοχεία καραντίνας.
Αυτό άλλωστε ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι περνούν τη καραντίνα στην ιδιόκτητη ή μισθωμένη (όπως εν προκειμένω) κατοικία τους.
«Προτείνουμε, λοιπόν, οι τουρίστες που διαμένουν σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα, τα οποία μισθώνονται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης και βρίσκονται θετικοί [σ.σ.: στον κορωνοϊό], να ενημερώνουν τον ΕΟΔΥ ή/και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον χώρο διαμονής τους και να περνούν εκεί την υποχρεωτική καραντίνα», καταλήγει η επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο.