Δέκα Σύλλογοι επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Σύλλογοι Φοιτητών, όπως και 22 καθηγητές Πανεπιστημίων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να καταργηθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία.
Από τον πρόεδρο του ΣτΕ Δημήτρη Σκαλτσούνη η εν λόγω αίτηση ακύρωσης εισήχθη για να συζητηθεί στην Ολομέλεια και αναμένεται ο προσδιορισμός της δικασίμου.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν οι Σύλλογοι Επιστημονικού Προσωπικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Παντείου Πανεπιστημίου, των Πανεπιστημίων Πατρών, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Αιγαίου, Δυτικής Αττικής, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Σύλλογος Φοιτητών του Πάντειου Πανεπιστημίου, κ.ά., και 22 καθηγητές μέλη Διδακτικού Προσωπικού διαφόρων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Όλοι ζητούν να ακυρωθεί η σχετική απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και η πράξη (31.5.2021) του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για την προκήρυξη του διαγωνισμού πρόσληψης Ειδικών Φρουρών με σκοπό τη συγκρότηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημίων.
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η συγκρότηση των ΟΠΠΙ είναι αντίθετη στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ (νόμος 4777/2021) το οποίο θεσπίζει το άρθρο 16 παράγραφος 5 του Συντάγματος, στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην επιστημονική ελευθερία, στην ελευθερία της έρευνα και της διδασκαλίας, όπως προβλέπει και κατοχυρώνει το άρθρο 16 του Συντάγματος.
Παράλληλα, προσκρούει ακόμη σε μια πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος, όπως είναι της προστασίας της συνδικαλιστικής ελευθερίας (άρθρο 23 Συντάγματος), της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5 Σ.), της προσωπικής ελευθερίας και της ελευθερίας κίνησης (άρθρο 5 Σ.), αλλά και στη αρχή της προστασίας της ανθρώπινης αξίας (άρθρο 2 Σ.).
Τέλος, επισημαίνουν ότι η συγκρότηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημίων είναι αντίθεη στα άρθρα 18 έως 20 του νόμου 4777/2021 για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.