Η Βόρεια Εύβοια προσπαθεί να συνέλθει από την φωτιά που κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της, με την αρχή να γίνεται από τον καθαρισμό των δρόμων.
Αυτή την ώρα τα συνεργεία πραγματοποιούν εργασίες στον επαρχιακό δρόμο Λίμνης-Ροβιών και στη διασταύρωση προς Όσιο Δαυίδ (Βουτάς).
Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη βρίσκονται και τα έργα υλοτομίας προκειμένου να καθαριστούν τα επικίνδυνα σημεία του δάσους, να εξασφαλιστεί η πρόσβαση και να προχωρήσουν οι αντιπλημμυρικές και αντιδιαβρωτικές παρεμβάσεις ενόψει του χειμώνα. Ο καθαρισμός γίνεται από τους συνεταιρισμούς υλοτόμων της Εύβοιας σε συνεργασία με τα τοπικά Δασαρχεία και με χρηματοδότηση στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης από την εταιρία ΜΕΤΚΑ.
Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται και ο νέος κύκλος πληρωμών των αποζημιώσεων για τις αιτήσεις που έχουν υποβάλει οι πυρόπληκτοι στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, από την Τρίτη (που έγινε η τελευταία καταβολή) μέχρι χθες (Πέμπτη) τα μεσάνυχτα. Την ίδια ώρα ο ο Υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος που ορίστηκε από τον Πρωθυπουργό αρμόδιος για τα προγράμματα αρωγής και στήριξης μετά από φυσικές καταστροφές συνεχίζει τις επαφές με εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών.
Αντικείμενο των επαφών του κ. Τριαντόπουλου είναι αφενός η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης και, αφετέρου, ο σχεδιασμός των επόμενων βημάτων συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων ώστε να υλοποιηθούν τα μέτρα αποκατάστασης και στήριξης το συντομότερο δυνατόν και να φθάσει άμεσα η κρατική αρωγή στους δικαιούχους.
Την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί ξανά στη βόρεια Εύβοια και το κλιμάκιο των ειδικών επιστημόνων (κυρίως δασολόγοι και καθηγητές Ορεινής Υδρονομίας) με επικεφαλής τον Δασολόγο- Περιβαλλοντολόγο, σύμβουλο του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Βάρρα για να συζητηθούν εκ νέου τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.
Ήδη έχει ολοκληρωθεί η αντιπλημμυρική αναγνωριστική μελέτη και στις επόμενες ημέρες αναμένεται να υλοποιηθούν οι επιμέρους μελέτες που εκπονούνται με ταχείς ρυθμούς αυτή τη στιγμή. Η αντιπλημμυρική θωράκιση είναι η πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή και θα ακολουθήσει η αναδάσωση, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες που βρίσκονται στις καμένες περιοχές και καταγράφουν σπιθαμή προς σπιθαμή τις εκτάσεις από τις οποίες πέρασε η πυρκαγιά, αρκετά σημεία δεν έχουν καεί ολοσχερώς και θα υπάρξει φυσική αναγέννηση.