Η επιτροπή των ειδικών γνωστοποίησε τα μέτρα που θα εφαρμόζονται στα σχολεία, στην περίπτωση που εμφανιστούν ένα ή περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού.
Έχοντας υπόψη τους και μέσα από στοιχεία μελετών πλέον τη βαριά επίπτωση που είχε η απομάκρυνση από το σχολείο στη σωματική και ψυχική υγεία των μαθητών, τα μέλη της Επιτροπής επιχειρούν να ολοκληρώσουν τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει, με όσο μεγαλύτερη ασφάλεια γίνεται, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στις σχολικές αίθουσες από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.
Ζητούμενο για τους επιστήμονες αλλά και την κυβέρνηση είναι οι τάξεις να παραμείνουν ανοιχτές και οι μαθητές να μην στερηθούν την διά ζώσης εκπαίδευση. «Περισσότερα από 1,2 δις παιδιά ανά τον κόσμο παρέμειναν εκτός σχολείου, ενώ κατά τον Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Χανς Κλούγκε, η πανδημία είχε την πιο καταστροφική επίδραση στην ιστορία της εκπαίδευσης» υπενθύμισε εμφατικά την περασμένη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.
Προσωρινό «λουκέτο» αν οι μισοί μαθητές του τμήματος είναι θετικοί
Όπως πληροφορείται το protothema.gr, κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι ειδικοί συζήτησαν το μείζον ζήτημα του πότε θα αναστέλλει τη λειτουργία της μια σχολική τάξη, με την πρώτη εισήγηση να είναι το «λουκέτο» να μπαίνει προσωρινά εφόσον βρεθούν θετικοί οι μισοί μαθητές του τμήματος.
Επίσης, οριστικοποιήθηκε το πλαίσιο του ελέγχου (self test, rapid test) για τον κορωνοϊό στο μαθητικό πληθυσμό και επίσης προσδιορίστηκαν οι «στενές επαφές» θετικού στον κορωνοϊό μαθητή εντός της αίθουσας καθώς και ο έλεγχος που αυτός ο χαρακτηρισμός συνεπάγεται.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με τις θετικές εισηγήσεις των μελών της Επιτροπής συμφωνήθηκε ότι οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν θα υποβάλλονται σε έλεγχο ενώ οι μαθητές που δεν έχουν εμβολιαστεί θα υποβάλλονται σε δύο self test την εβδομάδα – υπενθυμίζεται ότι η διάθεση των self test θα γίνεται δωρεάν. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα υποβάλλονται σε δύο rapid test την εβδομάδα με δική τους δαπάνη.
Οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν μπαίνουν σε καραντίνα
Στην περίπτωση που βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό μαθητής ως «στενές επαφές» λογίζονται οι συμμαθητές που βρίσκονται δίπλα του – αν μοιράζονται δύο μαθητές το θρανίο- καθώς και στο μπροστινό και πίσω θρανίο. Αν οι μαθητές αυτοί είναι εμβολιασμένοι θα υποβάλλονται σε self test την 1η και την 7η ημέρα από την βεβαίωση του κρούσματος. Οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν μπαίνουν σε καραντίνα.
Αν είναι ανεμβολίαστοι η κατάσταση διαφοροποιείται: ο διπλανός στο θρανίο μαθητής μπαίνει σε καραντίνα. Όσοι κάθονταν στα δύο θρανία, μπρος και πίσω από τον θετικό στον κορωνοϊό μαθητή, μπαίνουν σε καραντίνα εάν δεν φορούσαν σωστά ή καθόλου τη μάσκα. Η καραντίνα έχει διάρκεια 7 ημερών και προϋπόθεση για τη λήξη της είναι το αρνητικό rapid test των μαθητών.
Στόχος η θωράκιση των μαθητών άνω των 12 ετών με τον εμβολιασμό
Οι λοιποί μαθητές της τάξης θα υποβάλλονται σε έλεγχο. Οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν αρχικά rapid test μόλις διαπιστωθεί θετικό κρούσμα, στη συνέχεια τα self test όπως προβλέπεται κανονικά στη διάρκεια της εβδομάδας, και την 7η ημέρα μετά τη βεβαίωση του κρούσματος του συμμαθητή τους θα πρέπει να υποβάλλονται και πάλι σε rapid test.
Βασικό μέλημα των ειδικών παραμένει η θωράκιση των μαθητών ηλικίας άνω των 12 χρόνων με τον εμβολιασμό, καθώς στην ηλικιακή αυτή ομάδα η συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμού γίνεται με χαμηλή ταχύτητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ηλικιακή ομάδα 12-14 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 6,5% και με τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει το 8,4% και στην αμέσως επόμενη, εκείνη των μαθητών ηλικίας 15-17 χρόνων, το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι 16,5% και με τα ραντεβού αγγίζει το 19,5%.