H απουσία σοβαρής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα του υπουργείου Παιδείας οδηγεί στην ακμή του δημογραφικού μαρασμού της χώρας, με αποτέλεσμα το κλείσιμο των σχολείων.
Μόνο στην Ήπειρο φέτος, όπως αποφασίστηκε νωρίτερα το καλοκαίρι και πρόσφατα δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, θα κλείσουν… 40 σχολεία. Ακόμη 38 σχολεία δεν θα λειτουργήσουν στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ο λόγος -για τα περισσότερα εξ αυτών- δεν είναι άλλος από την έλλειψη μαθητών, καθώς η ερήμωση της ελληνικής επαρχίας από παιδιά και εφήβους συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες, δημιουργώντας εκρηκτικό πρόβλημα τόσο σε κοινωνικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετά χρόνια το δημογραφικό περιγράφεται από ειδικούς ως το νούμερο ένα πρόβλημα για τη χώρα, που υποσκάπτει τις ίδιες τις προοπτικές επιβίωσης του ελληνικού έθνους, η πολιτική ηγεσία ακόμη κάνει… ασκήσεις επί χάρτου!
Αυτό αποδεικνύεται από την απάντηση που έδωσε η αρμόδια υφυπουργός Μαρία Συρεγγέλα σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος σημείωνε τη βαρύτητα του θέματος. Σύμφωνα με όσα είπε η κ. Συρεγγέλα: «Βρίσκεται σε επεξεργασία από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημογραφία και την Οικογένεια, το οποίο θα βασίζεται στα πορίσματα της Εκθεσης της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό, καθώς και στην Πράσινη Βίβλο της Ε.Ε. για την Ενεργό Γήρανση και το μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές».
Αν και η κ. Συρεγγέλα ισχυρίζεται ότι σε αυτό το σχέδιο θα περιλαμβάνονται μέτρα με σκοπό την ανάσχεση της φθίνουσας δημογραφικής πορείας της χώρας, δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί κανείς γιατί τόση καθυστέρηση; Τι περιμένουν στο αρμόδιο υπουργείο; Να φύγει και ο τελευταίος κάτοικος, να κλείσει και το τελευταίο σχολείο για να αναλάβουν δράση; Ή μήπως συμμερίζονται τις απόψεις αυτών που θέλουν να μας πείσουν ότι θα λύσουμε το πρόβλημα μέσω των μεταναστευτικών ροών;