Το περιστατικό της πτώσης ολόκληρης ψευδοροφής μαζί με τη μόνωση στο 4ο Δημοτικό Σχολείου Πυλαίας- από θαύμα γλύτωσαν μαθητές και δασκάλα- φέρνει στην επικαιρότητα ξανά το πρόβλημα με την παλαιότητα πολλών σχολικών συγκροτημάτων και την ακαταλληλότητα αρκετών εξ αυτών.
Γονείς και εκπαιδευτικοί δηλώνουν ιδιαίτερα αναστατωμένοι από το συμβάν και επισημαίνουν ότι όχι μόνο πολλά σχολεία είναι άνω των 40 ετών, αλλά και ότι πολλά δεν έχουν ελεγχθεί για αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία.
Η εκπαιδευτικός και μέλος της Ε΄ ΕΛΜΕ, Σίσσυ Πολυκάρπου, ανέφερε ότι «δεν γίνονται τεχνικοί έλεγχοι στα σχολεία και δεν έχουν γίνει ούτε για αντισεισμική ούτε για αντιπλημμυρική προστασία».
«Η παλαιότητα πολλών σχολείων είναι άνω των 40 ετών. Ελάχιστα είναι τα καινούρια κτίρια, δηλαδή 20ετίας» εξήγησε η κα Πολυκάρπου και πρόσθεσε ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνουν πραγματικοί έλεγχοι και όχι μόνο μακροσκοπικοί, (αλλά) από τεχνικές υπηρεσίες σε όλα τα σχολεία»
Τάξεις σε υπόγεια και σχολεία σε ενοικιαζόμενα καταστήματα
Η ίδια έφερε ως παράδειγμα το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά «όπου φαινόταν να υπάρχει ένα πρόβλημα υγρασίας», αλλά τελικά το πρόβλημα στο κτίριο ήταν μεγαλύτερο.
«Σε εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης διαπιστώθηκε το μέγεθος του προβλήματος που δεν ήταν μια απλή υγρασία, αλλά ήταν ακατάλληλο. Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου μεταφέρθηκαν στο Κολχικό σε αίθουσες που χωρίστηκαν με γυψοσανίδες, ενώ του 1ου παρέμειναν και χρησιμοποιούν ένα μέρος του κτιρίου» είπε.
Ανέφερε επίσης ότι πολλές τάξεις σχολείων στεγάζονται «σε υπόγεια όπου δεν υπάρχει σωστός εξαερισμός» ή σχολεία «βρίσκονται σε ενοικιαζόμενα καταστήματα με μισθώματα 5.000-6.000 ευρώ το μήνα». Ανά διαστήματα, όπως είπε, σε πολλά σχολεία συμβαίνουν διάφορα όπως «πριν από τρία χρόνια, σε σχολείο της Θεσσαλονίκης, έφυγε από το ταβάνι ο ανεμιστήρας», ενώ και σοφάδες έχουν πέσει από ταβάνια.
«Σχολεία δεν έχουν οικοδομική άδεια»
Στην ανάγκη να γίνουν έλεγχοι σε όλα τα σχολεία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς, επισημαίνοντας ως μείζον θέμα τον μη έλεγχο για αντισεισμική προστασία.
«Το έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να υπάρχει έλεγχος αντισεισμικής προστασίας στα σχολεία που έως σήμερα δεν γίνεται» τόνισε προσθέτοντας ότι «πάρα πολλά σχολεία δεν έχουν οικοδομικές άδειες, είναι παράνομα. Αυτό έγινε μέσα από διάφορες προσκλήσεις κατασκευής των δήμων για να προσθέσουν αίθουσες και να καλύψουν τις ανάγκες της σχολικής κοινότητας χωρίς να υπάρχει οργανωμένος σχεδιασμός και οικοδομικές άδειες».
«Το 50% των σχολικών κτιρίων είναι φτιαγμένα πριν το 1991 που βγήκε το πλαίσιο για την αντισεισμική προστασία. Τα σχολεία είναι στο έλεος της “ατομικής ευθύνης” του κάθε δημάρχου αν θα ενεργήσει για τους ελέγχους» εξήγησε.
Επισήμανε, παράλληλα, τη μίσθωση κτιρίων από ιδιώτες προκειμένου να στεγαστούν σχολεία οπότε και οι όποιες εργασίες γίνονται από τους ίδιους τους ιδιώτες χωρίς να υπάρχει έλεγχος από τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων.
Ανέφερε μάλιστα ένα περιστατικό σε σχολείο της Πυλαίας που στεγαζόταν σε παλιά βιοτεχνία «όπου υπήρχε πρόβλημα με ποντίκια».
«Δεν μπορεί να είμαστε το 2021 και να μην έχουμε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια που θα ανήκουν στο κράτος και ανήκουν σε ιδιώτες. Η ενοικίαση χώρων από ιδιώτες πρέπει να είναι προσωρινό μέτρο έως ότου γίνει το νέο σχολείο, εδώ καταντήσαμε να έχουμε σχολεία που όλα τα χρόνια βρίσκονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια ιδιωτών» κατέληξε ο κ. Κοκονάς.