Εκρηκτικό κοκτέιλ με άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία δημιουργούν οι τόνοι σκουπιδιών που παραμένουν στους δρόμους των πόλεων -εκτιμάται ότι μόνο στη Θεσσαλονίκη είναι 1.500- σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, που αναμένεται να ανέβουν κι άλλο τις επόμενες ημέρες.
Οι συμβασιούχοι των δήμων θα απέχουν από την αποκομιδή των σκουπιδιών και το σαββατοκύριακο, ενώ από τη Δευτέρα η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει ήδη εξαγγείλει ότι θα προχωρήσει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της με αποκλεισμούς σε αμαξοστάσια δήμων και ΧΥΤΑ. Την ίδια ώρα, η λύση που φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση δια του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη- η παραμονή των συμβασιούχων στις θέσεις τους με νέες ολιγόμηνες… συμβάσεις- δεν τους ικανοποιεί, αλλά όπως λένε, τους διατηρεί σε καθεστώς ομηρείας.
Παράλληλα, όμως, μαίνεται ο πόλεμος για το ποιοι έχουν την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλος να επιρρίπτει τις ευθύνες «στους προηγούμενους». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στο twitter, επισήμανε αφενός τις ευθύνες της κυβέρνησης, και αφετέρου πήρε αποστάσεις από την επιλογή των εργαζομένων να αφήσουν τα σκουπίδια στους δρόμους.
Δραματικό SOS από το ΚΕΕΛΠΝΟ
Μέσα σ’ αυτό το εφιαλτικό σκηνικό το υπουργείο Υγείας με επείγον έγγραφό του που κοινοποιείται στους δήμους επισημαίνει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από τη συνεχιζόμενη μη αποκομιδή των σκουπιδιών και ζητά ειδικότερα την αποκομιδή από «ευαίσθητους χώρους» όπως νοσοκομεία, παιδικοί σταθμοί, σχολεία, γηροκομεία και ταυτόχρονα την απολύμανση των κάδων. Στο ίδιο μήκος κύματος, το ΚΕΕΛΠΝΟ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία, ενώ σε ανακοίνωσή του κάνει ειδική αναφορά στους κυνδύνους που ελλοχεύουν και συνιστά συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης.
Ειδικότερα, το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει:
• Η εκτεταμένη συσσώρευση και παραμονή απορριμμάτων εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα σε περιβάλλον αυξημένων θερμοκρασιών.
• Η εκτεταμένη παραμονή σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, κάποιοι εκ των οποίων μπορούν να επιζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
• Τα οικιακά απορρίμματα, κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφών, ιδίως νωπών, είναι δυνατό να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
• Παρατεταμένη έκθεση των απορριμμάτων σε σωρούς είναι δυνατό να προσελκύσει διάφορα έντομα και τρωκτικά, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν φορείς νοσημάτων. Σε κατάλληλες καιρικές συνθήκες είναι δυνατή η μετάδοση παθογόνων οργανισμών από ζώα ή/και έντομα φορείς, που έχουν μολυνθεί από αστικά απορρίμματα, στον άνθρωπο μέσω δήγματος ή μόλυνσης τροφών ή νερού.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά τα κατωτέρω μέτρα πρόληψης:
1. Το βασικότερο μέτρο πρόληψης είναι η ταχεία και σωστή αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων. Εάν αυτή δεν είναι εφικτή συστήνονται:
• Ο προσεκτικός διαχωρισμός του είδους των απορριμμάτων, δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα (χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, κονσέρβες) και να φυλάσσονται στο σπίτι, έως ότου αποκατασταθεί η ορθολογική αποκομιδή των απορριμμάτων.
• Συνιστάται οι άδειες συσκευασίες τροφίμων να ξεπλένονται πριν πεταχτούν.
• Επιπρόσθετα συνιστάται η συλλογή απορριμμάτων σε ανθεκτικές σακούλες, σφιχτά δεμένες. Οι σακούλες που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος.
2. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ό,τι αφορά στην επαφή του κοινού με τρωκτικά, όπως οι ποντικοί αλλά και με αδέσποτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο.
3. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφεύγεται η επαφή ή η προσέγγιση των ζώων τους σε σωρούς απορριμμάτων.
Οι δήμαρχοι
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας έδωσε προθεσμία στο υπουργείο Εσωτερικών έως την ερχόμενη Τρίτη 27 του μήνα, για την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για το μέλλον των συμβασιούχων, ενώ την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σημείωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι «Δεν είμαστε εμείς εκείνοι οι οποίοι θα βρούμε τη λύση. Θα πρέπει να τη βρει η κυβέρνηση. Να βρει έναν νομοθετικά τρόπο, ώστε να τερματισθεί αυτή η κατάσταση. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητά ακόμη και επιστροφή των δεδουλευμένων». Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε σήμερα ότι η κυβέρνηση αναμένει το σκεπτικό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους, προκειμένου να προχωρήσει στην καλύτερη δυνατή λύση, εντός του πλαισίου των συνταγματικών περιορισμών.