Με τους καλύτερους οιωνούς ταξιδεύει αύριο για το Ελσίνκι η φοιτητική ομάδα «Parkallou» από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φοιτητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2017» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece με την καινοτόμα ιδέα της να δημιουργήσει ένα έξυπνο κολονάκι που «διώχνει» τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα από τις ράμπες για τα άτομα με κινητικά προβλήματα.
Η ομάδα έχει στις αποσκευές της μία πολύ σημαντική επιστολή, υπογεγραμμένη από τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Δήμαρχο Αμαρουσίου, κ. Γιώργο Πατούλη, στην οποία δηλώνει ότι δεσμεύεται να θέσει στην ΚΕΔΕ θέμα συνεργασίας με τους φοιτητές έτσι ώστε να ξεκινήσει άμεσα η πιλοτική εφαρμογή του «ParkAllou» στους δρόμους των Ελληνικών πόλεων.
«Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Πατούλη που δέχθηκε να μας συναντήσει, να του εξηγήσουμε από κοντά πως λειτουργεί το έξυπνο κολονάκι και πως θα μπορούσε να υλοποιηθεί», δήλωσε η φοιτήτρια Άννα Τσιμπλακάκη της ομάδας «ParkAllou». «Το ενδιαφέρον του και ιδιαίτερα η επιστολή που συνέταξε για να πάρουμε μαζί μας στο Ελσίνκι, έχει τεράστια αξία για μας και ενισχύει σημαντικά τις προσδοκίες μας για διάκριση στον Πανευρωπαϊκό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Εnterprise Challenge 2017». Ελπίζουμε πως αφού επιστρέψουμε στην Ελλάδα, θα βρούμε και πάλι την πόρτα του ανοιχτή για να συζητήσουμε την υλοποίηση της ιδέας μας».
«Οτιδήποτε αφορά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ στις πόλεις, μας ενδιαφέρει πολύ και το εξετάζουμε με ιδιαίτερη προσοχή», δήλωσε ο κ. Γιώργος Πατούλης. «Οι πόλεις μας είναι αφιλόξενες, δυστυχώς πρώτα χτίστηκαν και μετά σχεδιάστηκαν. Πρέπει να προκρίνουμε βέλτιστες πρακτικές και να διαθέτουμε κονδύλια για να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών. Το κολονάκι «ParkAllou» προτείνει μια πολύ έξυπνη λύση και είναι βέβαιο ότι θα την μελετήσουμε για να την εφαρμόσουμε. Εύχομαι καλή επιτυχία στους φοιτητές και να επιστρέψουν με βραβεία από τον πολύ σημαντικό αυτό Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό».
Οι φοιτητές που αποτελούν την ομάδα «ParkAllou», Άννα Τσιμπλακάκη, Παναγιώτης Γεωργόπουλος, Αλέξανδρος Πανταζόπουλος και Λευτέρης Πατρίκης του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ, εξήγησαν στον κ. Πατούλη πως λειτουργεί το κολονάκι στο οποίο χρησιμοποιείται η τελευταία τεχνολογία Internet Of Things.
Το κολονάκι τοποθετείται στη ράμπα του πεζοδρομίου για τα άτομα με κινητικά προβλήματα και με τη χρήση ειδικού αισθητήρα εντοπίζει τα αυτοκίνητα που παρκάρουν και «κλείνουν» τη διάβαση. Εάν περάσουν λίγα λεπτά και το όχημα είναι ακόμα εκεί, το κολονάκι ειδοποιεί -μέσω εφαρμογής στο κινητό- τη δημοτική αστυνομία να το απομακρύνει, ενώ ταυτόχρονα ειδοποιείται και ο ενδιαφερόμενος για το εμπόδιο που υπάρχει στην περιοχή που σκοπεύει να κινηθεί με την εφαρμογή να του προτείνει και εναλλακτική διαδρομή.
Παρέχει επίσης πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την προσβασιμότητα σε ιατρεία, δημόσιες υπηρεσίες αλλά και σε καφετέριες, εστιατόρια και άλλους τόπους αναψυχής. Όραμα της ομάδας «ParkAllou» είναι να λύσει τα προβλήματα που εμποδίζουν τα άτομα με κινητικές δυσκολίες να κυκλοφορούν έξω στο δρόμο και γενικότερα «να καλλιεργήσει μια κουλτούρα σεβασμού και ισότητας των ατόμων αυτών με τους υπόλοιπους πολίτες». «Η πρόσβαση δεν είναι προνόμιο», είναι το σύνθημα της ομάδας.
Ο κ. Πατούλης, απευθυνόμενος στην υπεύθυνη επικοινωνίας του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, κα Μαρία Γιαννέτου που συνόδευσε τους φοιτητές στην συνάντηση, συνεχάρη τον μη-κερδοσκοπικό οργανισμό που διεξήγαγε τον φοιτητικό διαγωνισμό «JA Start Up» και τόνισε ότι «το ΣΕΝ/JA Greece μέσα από πολλά προγράμματα εκπαιδεύει τα παιδιά και τους νέους στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα με εξαιρετικό, βιωματικό τρόπο. Ανακαλύπτετε και αναδεικνύετε τα ταλέντα της Ελλάδας και σας αξίζουν για αυτό πολλά συγχαρητήρια», κατέληξε ο κ. Πατούλης.
Το ΣΕΝ/JA Greece είναι μέλος του παγκόσμιου εκπαιδευτικού οργανισμού Junior Achievement Worldwide, που εφαρμόζει προγράμματα μαθητικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε 122 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Την Πέμπτη 29 Ιουνίου, 20.00 με 22.30, τα αποτελέσματα του «Εnterprise Challenge 2017»
Η ομάδα «ParkAllou» θα διαγωνισθεί στο Ελσίνκι μαζί με 18 ομάδες από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Νορβηγία, Δανία, Φιλανδία, Ρουμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα κ.α.). Ο διαγωνισμός «Εnterprise Challenge 2017» πραγματοποιείται από το Junior Achievement Europe και το JA Φιλανδίας το διήμερο 28 με 29 Ιουνίου και αποτελεί την κατάληξη του Πανευρωπαϊκού Φοιτητικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος «JA Start Up» που υλοποιείται σε 300 Πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη με τη συμμετοχή 15,000 φοιτητών.
Η Ελληνική και οι υπόλοιπες ομάδες θα δώσουν τρείς συνεντεύξεις στην κριτική επιτροπή και θα πραγματοποιήσουν μία επίσημη παρουσίαση 4 λεπτών. Τα βραβεία θα απονεμηθούν την Πέμπτη 29 Ιουνίου από τις 20.00 έως τις 22.30.