H χώρα βιώνει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια μια ιδιότυπη συνταγματική κρίση με την τρίτη εξουσία (δικαστική) να επιτίθεται σφοδρά και απροκάλυπτα κατά της εκτελεστικής κυβερνητικής εξουσίας και την κυβέρνηση να απαντά σε ανάλογο ύφος.
Χαρακτηριστικό της υψηλής έντασης της σύγκρουσης, η οποία υπέβοσκε από τότε που το Συμβούλιο Επικρατείας ακύρωσε το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, ήταν η δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού χθες κατά των δικαστών και εισαγγελέων ότι «λειτουργούν ως γραφείο Τύπου της ΝΔ» και η απάντηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Ν.Σακελλαρίου, κατά της κυβέρνησης πριν λίγο με την κατηγορία ότι «Στρέφεται κατά του Κράτους Δικαίου».
Είναι πρωτοφανής η ένταση, πρώτη φορά συμβαίνουν όλα αυτά από το 1974 και από το Μαξίμου υπενθυμίζουν την παλαιότερη δήλωση του Ν.Σακελλαρίου (Οκτώβριος 2016) από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας για τις συναλλαγές επίορκων δικαστών, με τις μνημονιακές κυβερνήσεις των Παπανδρέου, Σαμαρά, Βενιζέλου για να βγάλουν νόμιμα τα Μνημόνια.
Είχε δηλώσει τότε: «Ας δούμε τις αποφάσεις για τα Μνημόνια και το PSΙ. Δεν έχουν παρά να ανοίξουν αυτές οι αποφάσεις και να δούμε τη στάση των δικαστών μέσα από τις αποφάσεις αυτές και πως επηρεάζουν την υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Δεν μας ενδιαφέρουν εμάς αν θα γίνουμε αντιπρόεδροι ή πρόεδροι. Προσωπικά δεν αισθάνομαι και δεν θα υπάρξω υπηρέτης κανενός».
Μάλιστα τότε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων που σήμερα κονταροκτυπιέται με την κυβέρνηση, είχε εκδώσει ανακοίνωση κατά του Ν.Σακελλαρίου για την συγκεκριμένη δήλωση!
Και οι κυβερνητικές πηγές επαναλαμβάνουν συνεχώς τις τελευταίες ώρες ότι “Οι δικαστές και οι εισαγγελείς ουδέποτε έκρυψαν τον συντηρητικό προσανατολισμό τους, ειδικά μετά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έλαβαν από την κυβέρνηση Σαμαρά για τα μισθολογικά αιτήματά τους και τα παχυλά αναδρομικά εν μέσω Μνημονίων. Και μην ξεχνάμε ότι μόνο μετά την είσπραξη των αναδρομικών τους αποφάσισαν ότι τα Μνημόνια ήταν νόμιμα”.
Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου του ΣτΕ:
«Ο φετινός εορτασμός της 43ης επετείου από την πτώση της Δικτατορίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Χώρα μας σκιάζεται δυστυχώς από τις συνεχιζόμενες, άνευ προηγουμένου, επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου.
«Από της θέσεως ταύτης ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αρχαιότερος Δικαστής της Χώρας και Πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, εκπροσωπώντας το σύνολο της ελληνικής Δικαιοσύνης, καταδικάζω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις παντελώς αδικαιολόγητες αυτές επιθέσεις από όπου και αν προέρχονται, επιθέσεις οι οποίες στρέφονται ευθέως κατά του Κράτους Δικαίου, θεμελιώδης πυλώνας του οποίου είναι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, στη μείωση του κύρους της οποίας προδήλως αποβλέπουν» τονίζει ο κ. Σακελλαρίου.
«Με άκριτες ενέργειες, λοιδωρίες, αδικαιολόγητους και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, αλλά και προσβλητικούς για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης υπαινιγμούς περί δήθεν αρνήσεώς τους να εκπληρώσουν βασικές υποχρεώσεις τους, επιχειρείται, κατά συστηματικό πλέον τρόπο, να κλονισθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας επιτιθέμενος κατά του Α.Τσίπρα.
«Οι απρόκλητες αυτές επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της επιβάλλεται να παύσουν αμέσως για να μπει ένα τέλος στην απαράδεκτη και στείρα αυτή αντιπαράθεση μεταξύ της Κυβερνήσεως και της Δικαιοσύνης», συνεχίζει ο κ. Σακελλαρίου και προσθέτει: «Προς τούτο καλώ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν την δέουσα αυτοσυγκράτηση πριν η ιδιαίτερα σοβαρή αυτή θεσμική κρίση που προκλήθηκε από τις επιθέσεις αυτές και οδήγησε στην θλιβερή αυτή αντιπαράθεση λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνική ειρήνη και συνοχή.
Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι το Σύνταγμά μας καθορίζει με σαφήνεια τον διακριτό ρόλο και τα όρια της δράσεως μιας εκάστης των τριών λειτουργιών της Πολιτείας, τα όργανα των οποίων οφείλουν να περιορίζονται αυστηρά και μόνον στον θεσμικό ρόλο που τους επιφυλάσσει το ίδιο το Σύνταγμα.
Η Δικαιοσύνη σέβεται απολύτως τον θεσμικό ρόλο της νομοθετικής και εκτελεστικής λειτουργίας, απαιτεί όμως και τον ανάλογο σεβασμό του δικού της θεσμικού ρόλου», καταλήγει στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.