Tα πρώτα ομόφυλα ζευγάρια πρόκειται να παντρευτούν την Κυριακή στη Γερμανία.

Τα ζευγάρια που επιθυμούν θα μπορούν από την Κυριακή να μετατρέψουν το υπάρχον σύμφωνο συμβίωσης ή να επισημοποιήσουν τη σχέση τους στο Βερολίνο, ενώ κάποια θα ανταλλάξουν βέρες στο Ανόβερο, το Αμβούργο και άλλες πόλεις.

Στις 30 Ιουνίου οι γερμανοί βουλευτές έδωσαν το πράσινο φως στους γάμους ομοφύλων επιτρέποντας έτσι στα περίπου 94.000 ομόφυλα ζευγάρια στη Γερμανία να ενώσουν και επισήμως τις ζωές τους.

Ωστόσο, εξαιτίας της γραφειοκρατίας, το λογισμικό που χρησιμοποιεί η αρμόδια κυβερνητική υπηρεσία δεν θα είναι σε θέση να καταχωρίσει επισήμως ως παντρεμένους ένα ζευγάρι ανδρών ή ένα ζευγάρι γυναικών μέχρι τον επόμενο χρόνο, γεγονός που σημαίνει ότι σε κάποια έγγραφα θα αναφέρονται ως «η σύζυγος» και «ο σύζυγος».

«Επιτέλους η χώρα μας ακολουθεί την υπόλοιπη Ευρώπη», δήλωσε ο Γεργκ Στάινερτ, ο επικεφαλής της ένωσης για τα δικαιώματα των γκέι LSVD στο Βερολίνο και στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου.

Η Ολλανδία ήταν η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε τον γάμο ομοφύλων το 2000 και ακολούθησαν 14 άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, η Σουηδία, η Βρετανία, η Νορβηγία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ισλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία (έπειτα από δημοψήφισμα), η Φινλανδία, η Μάλτα, το Ηνωμένο Βασίλειο (πλην της Βορείου Ιρλανδίας) και η Γαλλία.

Σε πολλές από αυτές τις χώρες είχε προηγηθεί η αναγνώριση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο όμως παρέχει λιγότερα δικαιώματα, με την Δανία να έχει προηγηθεί όλων των χωρών το 1989.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το σύμφωνο συμβίωσης παραμένει ο μοναδικός επίσημος τρόπος ένωσης ομόφυλων ζευγαριών στην Ουγγαρία, την Τσεχία, την Αυστρία, την Κροατία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ελβετία.