Παρά τις πιέσεις Ευρωπαίων και Δανειστών οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων βρίσκονται στον αέρα καθώς είναι αδύνατον να ξεκινήσουν τουλάχιστον πριν από το α’ τρίμηνο του νέου έτους.

Εξάλλου, κανένας συμβολαιογραφικός σύλλογος της χώρας μέχρι στιγμής δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση συμμετοχής του με την εταιρεία του λογισμικού, της αναγκαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας πάνω στην οποία θα στηρίζεται η διεξαγωγή των πλειστηριασμών.

Όπως όλα δείχνουν, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα έχουν την τύχη του Κτηματολογίου και του Δασολογίου.

Από τη μία πλευρά, όπως έλεγαν βασικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, το Μαξίμου προτιμά να καθυστερήσει την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το ήδη αρνητικό κλίμα σε βάρος της κυβέρνησης.

Από την άλλη, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιέζουν να ξεκινήσουν εδώ και τώρα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, διαφορετικά απειλούν να ξεκινήσουν την αξιολόγηση μετά το Eurogroup του ερχόμενου Νοεμβρίου. Ετσι το δίλημμα παραμένει μεγάλο στο Μαξίμου, ειδικά όταν το πολιτικό κλίμα για το κυβερνών κόμμα γίνεται ολοένα πιο βαρύ. Μόνο η αποχή από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς των πέντε -έως τώρα- από τους εννέα συμβολαιογραφικούς συλλόγους της χώρας (αναμένεται ο αριθμός εκείνων που θα απέχουν να άμεσα) αρκεί για να καταδείξει ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες ως προς τον χρόνο έναρξης των πλειστηριασμών -που συνεχώς μετακυλίεται- είναι όνειρο θερινής νυκτός.

Επιπρόσθετα, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν μπορούν να ξεκινήσουν πριν από το α’ τρίμηνο του 2018, καθώς τα νομικά προαπαιτούμενα (νομικές ενέργειες) που προβλέπει ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θέτουν συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια τα οποία δεν μπορούν να παραβιαστούν.

Αλλά ακόμα κι αν κάποια στιγμή ξεκινήσουν, το όλο σύστημα του ηλεκτρονικού σφυριού θα μπλοκαριστεί και πάλι, αφού οι συμβολαιογράφοι κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι μέσα στα γραφεία τους με τα μέλη της συλλογικότητας «Ρουβίκωνας», το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, τους αλληλέγγυους στους δανειολήπτες των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων κ.ά.

Αναγκαίο είναι να επισημανθεί ότι τα ονόματα των συμβολαιογράφων που θα διεξάγουν πλέον πλειστηριασμούς από τα γραφεία τους και όχι από τα ειρηνοδικεία γνωστοποιούνται εγκαίρως. Ακόμη, οι τράπεζες κατά κανόνα συνεργάζονται με συγκεκριμένους συμβολαιογράφους, ενώ οι τελευταίοι συνεργάζονται και με άλλους κρατικούς φορείς (ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.). Παράλληλα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν κυβερνοεπιθέσεις, όπως αυτή που έγινε την περασμένη εβδομάδα από την ομάδα «Anonymous Greece», η οποία έθεσε εκτός λειτουργίας την ηλεκτρονική πλατφόρμα deltio.tnomik.gr, στην οποία δημοσιεύονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Αρχικά, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ήταν να ξεκινήσουν στα μέσα του περασμένου μήνα και έως την εκπνοή του έτους να έβγαιναν στο σφυρί περίπου 5.000 ακίνητα. Δηλαδή 1.250 περίπου κάθε μήνα.

Σιωπηρά και χωρίς την έκδοση σχετικής απόφασης από την πλευρά του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, η ημερομηνία έναρξής τους μετατέθηκε στο τέλος του περασμένου μήνα, καθώς δήθεν το σύστημα δεν ήταν ακόμη έτοιμο, ενώ ο πήχης των τραπεζών κατέβηκε στους 1.000 πλειστηριασμούς.

Προτού εκπνεύσει ο περασμένος μήνας υπήρξε νέα σιωπηρή μετάθεση της ημερομηνίας κοπής της κορδέλας. Αυτή τη φορά μεταφέρθηκε για Νοέμβριο με Δεκέμβριο, με το αιτιολογικό ότι πρέπει να ευθυγραμμιστούν οι τράπεζες σε μια κοινή βάση δεδομένων για τα προς εκπλειστηριασμό ακίνητα. Προηγουμένως, το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τις προσφιλείς μεταμεσονύκτιες τροπολογίες, πέρασε (κατά πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία) την ευθύνη, λειτουργία, διαχείριση και χρηματοδότηση της πλατφόρμας, του λογισμικού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, στους εννέα συλλόγους της χώρας. Εν ολίγοις, απεμπόλησε τον δημόσιο χαρακτήρα των πλειστηριασμών. Επίσης, κοστολόγησε το όλο έργο στις 180.000 ευρώ και το έσπασε σε εννέα υποέργα των 20.000 ευρώ το καθένα, έτσι ώστε να μη χρειάζεται διαγωνισμός κατά το δημόσιο λογιστικό, αλλά να μπορεί να γίνει με απευθείας ανάθεση χωριστά από κάθε έναν από τους εννέα συμβολαιογραφικούς συλλόγους.

Πέρα από τις όποιες κυβερνητικές εκδοχές για τους λόγους της αναβολής έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τις -επιεικώς- άστοχες κυβερνητικές ενέργειες, η πραγματικότητα που έχει ήδη διαμορφωθεί πανελλαδικά μέσα στην κοινωνία των συμβολαιογράφων δεν είναι μόνο ζοφερή, αλλά και τραγικά απογοητευτική.

Αναγκαίο είναι να επισημανθεί ότι οι εννέα συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της χώρας είναι: 1) Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου – Δωδεκανήσων, 2) Θεσσαλονίκης, 3) Θράκης, 4) Ιωαννίνων, 5) Κέρκυρας, 6) Κρήτης, 7) Λάρισας, 8) Ναυπλίου και 9) Πάτρας. Από τους εννέα συλλόγους, με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεών τους, απέχουν από τους πλειστηριασμούς (συμβατικούς και ηλεκτρονικούς) πέντε -οι Θεσσαλονίκης, Θράκης, Κέρκυρας, Λάρισας και Κρήτης-, ενώ αναμένεται να λάβει απόφαση και ο Σύλλογος της Πάτρας.

Στην Αθήνα

Ο σύλλογος της πρωτεύουσας είχε καλέσει τα μέλη του σε γενική συνέλευση την 21η Σεπτεμβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, αλλά ματαιώθηκε λόγω ανωτέρας βίας. Η ανωτέρα βία αφορούσε ειδοποίηση ότι έξω από το ξενοδοχείο θα γινόταν συγκέντρωση μελών συλλογικότητας κ.λπ. Εκτοτε δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση για την πραγματοποίηση νέας γενικής συνέλευσης. Πάντως, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών είναι ο μόνος που έχει υπογράψει την πιλοτική σύμβαση, αλλά όχι την τελική. Σε περίπτωση που υπογράψει την τελική και αν ακόμη δεν υπογράψουν οι υπόλοιποι οκτώ σύλλογοι, θα μπορεί να «ακουμπούν» πάνω του και να διεξάγονται οι πλειστηριασμοί σε όλη την Ελλάδα.

Στη Θεσσαλονίκη

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τον περασμένο Ιούλιο συγκάλεσε γενική συνέλευση και αποφασίστηκε αποχή από τους πλειστηριασμούς μέχρι και σήμερα (1.10.2017), οπότε και θα συνέλθει νέα έκτακτη γενική συνέλευση ώστε να αποφασίσει επί της αποχής.

Βασικό αίτημα των συμβολαιογράφων της συμπρωτεύουσας είναι η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς να τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στη Θράκη

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Θράκης στις 2 Σεπτεμβρίου αποφάσισε ότι κανένας πλειστηριασμός με την ηλεκτρονική διαδικασία δεν θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, καθώς δεν υπεγράφη η σχετική σύμβαση για την προμήθεια του συγκεκριμένου λογισμικού. Οι Θρακιώτες συμβολαιογράφοι επισημαίνουν ότι η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης της πλατφόρμας σε συγκεκριμένη εταιρεία δεν τους βρίσκει σύμφωνους και τη θεωρούν μη σύννομη.

Στην Κρήτη

Την αποχή από τους πλειστηριασμούς (τόσο στους ηλεκτρονικούς όσο και στους συμβατικούς) μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2018 έχουν αποφασίσει οι συμβολαιογράφοι της Κρήτης, μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Ρεθύμνου. Σύμφωνα με την πρόεδρο του εν λόγω συλλόγου, Αναστασία Δρανδάκη, η απόφαση θα ισχύει μέχρι την επόμενη τακτική γενική συνέλευση του που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του Ιανουαρίου 2018. Οι συμβολαιογράφοι του νησιού αντιδρούν στο γεγονός ότι καλούνται να διαχειριστούν την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ενώ «σε όλη την Ευρώπη αυτό το κάνει η διοίκηση».

Επιπλέον, οι συμβολαιογράφοι της Κρήτης ζητούν από την κυβέρνηση να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις πρώτες κατοικίες και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, καθώς ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν φαίνεται να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρηματιών λόγω των «σφιχτών» προϋποθέσεων.

Στην Κέρκυρα
Πριν από λίγες ημέρες (27/9) η γενική συνέλευση των μελών του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Κέρκυρας αποφάσισε αποχή από τους πλειστηριασμούς μέχρι την εκπνοή του 2017. Οπότε η νέα γενική συνέλευση που θα συγκληθεί με το νέο έτος θα καθορίσει την περαιτέρω πορεία των συμβολαιογράφων στο Νησί των Φαιάκων. Πάντως, ο συγκεκριμένος σύλλογος μετά τη γενική συνέλευση εξέδωσε μια φοβερά καταγγελτική ανακοίνωση που επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Κοντονή.

Στην Πάτρα

Η επικείμενη γενική συνέλευση των συμβολαιογράφων του αχαϊκού νομού θα καθορίσει τη στάση των συμβολαιογράφων του. Πάντως, με τα έως σήμερα δεδομένα, καταδεικνύουν ότι η τάση που επικρατεί είναι η αντίθεση στα κυβερνητικά σχέδια για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Πως θα γίνονται

Στο νέο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που θα διεξάγονται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, θα μπορούν να μετέχουν ενδιαφερόμενοι «αγοραστές» όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό. Οι πλειστηριασμοί, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, δεν μπορεί να γίνουν νωρίτερα από επτά μήνες από την ημερομηνία κατάσχεσης του ακινήτου. Ο νόμος για τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό άρχισε να ισχύει τυπικά την 1η Σεπτεμβρίου και αφορά κατά κύριο λόγο όσες διαδικασίες ξεκίνησαν με κατάσχεση μετά την ημερομηνία αυτή. Ωστόσο, ο νόμος επιτρέπει ρητά να γίνουν ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για παλιές διαδικασίες, δηλαδή για κατασχέσεις που είχαν γίνει πριν από την 1η Σεπτεμβρίου του 2017, αφού ο οφειλέτης θα λάβει επίσημη ειδοποίηση από τις τράπεζες για τον πλειστηριασμό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!