Τους τραγικά αργούς ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης αντικατοπτρίζει η υπόθεση κακοδιαχείρισης δημοσίου χρήματος που φθάνει τώρα σε δίκη, στα όρια της παραγραφής.
Με καθυστέρηση 20 ετών, παραπέμπεται να δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ένας και μόνο κατηγορούμενος για διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ που σχετίζεται με το 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλασικού Αθλητισμού «Αθήνα 1997».
Μία διοργάνωση, το κόστος της οποίας είχε προϋπολογιστεί στα 5 εκ. δραχμές, έφτασε όμως τα 19 δισεκατομμύρια δραχμές!
Το συμβούλιο Εφετών “έδειξε” εδώλιο για τον τότε γενικό διευθυντή της διοργάνωσης Ευάγγελο-Γεράσιμο Σαβράμη, από τους συνολικά 37 κατηγορουμένους, καθώς για τους υπολοίπους το αδίκημα είχε παραγραφεί, ενώ ένας εκ των εμπλεκομένων έχει αποβιώσει.
Έτσι, υπόλογος είναι μόνο ο Γ. Σαβράμης, κατηγορούμενος για το κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία.
Το δικαστικό συμβούλιο διέταξε επίσης να διαβιβαστούν στη Βουλή αντίγραφα της δικογραφίας, με προφανώς παραγεγραμμένα πάντως τα τυχόν αδικήματα, για τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών, κηρύσσοντας απαράδεκτη την ποινική δίωξη σε βάρος του.
Το πόρισμα πάντως του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει καταλογίσει σε συνολικά 38 πρόσωπα να επιστρέψουν 12.448.198 εκ. ευρώ που κατασπαταλήθηκαν στην επίμαχη διοργάνωση. Το μεγαλύτερο ποσό καταλογίστηκε στον κ. Σαβράμη (γενικό διευθυντή της αρμόδιας Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής) ο οποίος υποχρεώθηκε να καταβάλει υπέρ του Δημοσίου ποσό 10.553.536.15 ευρώ.
Σύμφωνα με το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου «τα έργα και οι προμήθειες έγιναν ως επί το πλείστον το τελευταίο τετράμηνο πριν από το αθλητικό γεγονός, τα περισσότερα δε εξ αυτών χωρίς καμία διαδικασία επιλογής, πράγμα το οποίο οδήγησε στην εκτίναξη των εξόδων, κυρίως διότι οι ανάγκες του πρωταθλήματος αντιμετωπίστηκαν υπό την πίεση του χρόνου, χωρίς προγραμματισμό. Επίσης υπήρξαν, διπλοπληρωμές δαπανών, π.χ. δωμάτια ξενοδοχείων, σκηνοθεσία, καθώς και υπερτιμολογήσεις διαφόρων παροχών.
Στον τομέα των προσλήψεων παρατηρήθηκαν επιπλέον καταβολές ποσών για παροχή υπηρεσιών χωρίς να αποδεικνύεται αυτή, π.χ. η πολλαπλή καταβολή «υπερωριακής αποζημίωσης» στους υπαλλήλους του ΟΑΚΑ, χωρίς να αποδεικνύεται η ανάγκη, οι ώρες και το κόστος κατά την κείμενη νομοθεσία. Η πληρωμή των «εθελοντών» έφτασε περίπου τις 600.000.000 δρχ. ενώ για το μεγαλύτερο μέρος των εισιτηρίων των αγώνων, αξίας 392.120.000 δρχ., ουδέποτε αποδόθηκε λογαριασμός από τον ΣΕΓΑΣ (για ποσό 249.000.000 δρχ.) και την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή (142.620.000 δρχ.)».